Annonse
Den viktigste ressursen i skolen er uten tvil læreren. Vi kan alle huske fra vår egen skoletid hvilken betydning læreren hadde for vår læring, skriver Ellen Inga O. Hætta. (Foto: Scanpix)

Kompetanse for kvalitet - et løft for Nord-Norge?

Nå nærmer ny søknadsfrist seg og jeg håper virkelig at både grunnskoler og videregående skoler forbereder seg til å gi lærere mulighet til videreutdanning.
Gjennom media kan vi stadig lese at resultater i den videregående skole i den nordligste landsdelen er dårlige, der fullføringsprosenten er lav, fraværet er høyt og svært mange dropper ut av videregående skole. Dette er alvorlige tall og alvorlig for landsdelen vår og mest alvorlig i den nordligste delen av Nord-Norge- Finnm
 
Hva er så nøkkelen for å løse disse utfordringene? Hvordan skal vi få opp fullføringsprosenten i videregående skole i nord - særlig i Finnmark?
 
Den viktigste ressursen i skolen er uten tvil læreren. Vi kan alle huske fra vår egen skoletid hvilken betydning læreren hadde for vår læring. Som barn og ungdom forstod man kanskje ikke omfanget, men i voksen alder har vi bedre forstått viktigheten av læreren.
 
Det finnes ikke et entydig svar, men det er mulig å gjøre noe. Kompetanse for kvalitet, regjeringens strategi for videreutdanning for lærere og skoleledere, kom i 2013 og er stadig utvidet. Det brukes betydelige ressurser på videreutdanning. Dette er det største kompetanseløftet i den norske skolen noensinne. Skoleåret 2019/2020 har 6843 lærere fått tilbud om stipend- eller vikarordning for videreutdanning. I tillegg har yrkesfaglærere og rektorer fått mulighet til å heve sin kompetanse. Også lærere som mangler pedagogisk utdanning har fått mulighet til å ta praktisk pedagogisk utdanning med stipend, slik at de kan få nødvendig kompetanse for å gi elevene god undervisning. Denne satsningen gir muligheten til å få bedre kompetanse i vår landsdel.
 
Nå nærmer ny søknadsfrist seg og jeg håper virkelig at både grunnskoler og videregående skoler forbereder seg til å gi lærere mulighet til videreutdanning. På den måten bygges kompetansen i vår landsdel. Det er også på sin plass å minne Arbeiderpartiet og Senterpartiet om det ansvaret de som skoleeiere har for å gi lærerne muligheten til å delta på dette løftet.
 
Med ny skolereform som snart tas i bruk, er det særskilt viktig å prioritere videreutdanning. Som leder av Høyres samepolitiske arbeidsutvalg, er jeg særskilt opptatt av at det bygges opp kompetanse i samisk og samiskrelaterte fag, slik at opplæringstilbudet til samiske elever blir bedre.
 
Denne meningsytringen fra min side er et innspill for å få bevisstgjøre skoleeiere til å nyttiggjøre seg av de ordninger som finnes for å bygge opp kompetanse i skoleverket - en satsing som vil gi Nord-Norge nye muligheter. Søknadsfristen for å nyttiggjøre seg ordningen for neste skoleår er 1. mars.
 
Gi lærere i Nord- Norge muligheten til å heve sin kompetanse - til beste for elevene i Nord-Norge.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse