Annonse
REAGERER: Blogger May Forberg (t.v.), opprinnelig fra Finnmark, men bosatt i Oslo, reagerer på at Bjørn-Ronald Olsen (t.h.) og Cape Fish har ufrivillig blitt brikker i et storpolitisk spill, etter at Luftfartstilsynet satte en stopper for flyfrakt direkte fra Lakselv til Seoul. Fotomontasje. Privat / Stian Eliassen

«Kongekrabba kan bare bli i Finnmark! Who cares? I alle fall ikke regjerende maktmennesker!»

«Det er jo helt utrolig elendig distriktspolitikk! For det mest ironiske her, det aller mest ironiske her er at Russiske fly får lande som før på Gardermoen.»

Så da lurer jeg på, hvem i herrens navn gidder å gå i gang med noe sånt når man blir motarbeidet på denne måten her?

Dette innlegget har først vært publisert på May Forsbergs blogg. 20. mars i år, og gjengitt på Nordnorsk debatt med tillatelse. 

Jeg kommer over en link til avisa Finnmarken, på Facebook. Av en eller annen grunn fanger saken linken handler om, min interesse.
 
Så jeg åpner linken og leser. Og mens jeg gjør det, blir jeg mer og mer forundret. Og faktisk litt forbannet.
 
Kort fortalt og gjengitt, så handler linken om en liten bedrift i Honningsvåg i Finnmark, som har fått det til! De har rett og slett klart å gjøre litt butikk av den berømte/fordømte kongekrabba som finnes der nord (og etter hvert her sør og så vil jeg tro). 
 
Det hele handler om eksport av en råvare. Fra Finnmark til Seoul i Sør-Korea. Det er en lag distanse det! Og å da få til å sende levende kongekrabber så langt av gårde er jo egentlig godt gjort, og noe som krever litt innsats og pågangsmot, og ikke minst optimisme og risikovillighet.
 
Men denne bedriften får det altså til. Først var det kronglete. De måtte sende krabbene via Helsinki i Finland. Det kostet vel en del mer av både tid og penger. Så bedriften lette etter, og FANT en annen og mye mer kostnads- og tidsbesparende måte å gjøre dette på. De kan jo fly direkte fra Lakselv til Sør-Korea. Det er også en lang flytur, men desto kortere distanse å frakte krabbene fra sjøen og til et fly. Lakselv er jo for dem som er sånn noenlunde kjent, nærmere Honningsvåg enn Helsinki er. 
 
Så altså, dette får firmaet til. De er i alle fall 10 ansatte lokalt som jobber med dette. Mulig de er flere, men ti var det antallet jeg hang meg opp i, fordi det nå meldes om ti permitterte som en følge av en fjollete hevngjerrig politikk, spadd frem av byråkratiet og politikere. Sentralt i landet. Altså av folk som sitter på ræva si langt sør og drar i snorer som påvirker folks arbeid og liv langt nord. Da skulle man tro de visste hva de holdt på med og at de var litt forsiktige i sin omgang med den makta de er satt til å forvalte. Men ikke starten heller!
 
Fordi, flyet som frakter, kan vel si fraktet nå da, krabbene fra Finnmark til Sør-Korea, var et russisk selskap. Et russisk flyselskap. Her samarbeider man over landegrenser. Og det skulle man jo tro var positivt. 
 
Så har det seg slik at Norge godt kunne tenkt seg å ha en hypotetisk mulighet, altså hypotetisk, ikke noe erklært behov altså, til å fly over Russland. Så en slik søknad er like godt sendt fra norske luftfartsmyndigheter til makta i Russland. Og svar lar vente på seg. Men ingen plages direkte av dette, fordi man snakker altså om hypotetiske muligheter. 
 
Men på grunn av manglende svar, så skal Norge reise kjerringa! Så da gis det heller ikke tillatelse for at dette Russiske kongekrabbeflyet skal få lande på norsk jord i Lakselv. Æddabædda Russland! Og SOM om Russland bryr seg! Det er vel knapt en kjeft i Russland dette går utover. Men så er det verre med denne iherdige bedriften i Honningsvåg. Det er de som rammes. Eksportnæringen rammes. Så Norge står rett og slett og riser seg på egen ræv i sin iver etter å statuere et eksempel. 
 
Arbeidsplasser ryker, folk blir permittert og da må man på NAV. Og NAV driftes av skattepenger, som igjen altså er penger som staten Norge henter inn fra folk som jobber. Så da synes det nå mer enn rart at staten Norge skal ta fra folk muligheten til å jobbe for å bidra til fellesskapet, i stedet for å bygge opp om dette, gjøre det mulig for bedrifter å overleve. Snakker man ikke opp og ned om at oljen snart tar slutt, at vi må finne alternative inntektskilder for fremtiden. Og herunder snakker om man om eksport av laks, og da sikkert også om eksport av kongekrabbe. 
 
Så da lurer jeg på, hvem i herrens navn gidder å gå i gang med noe sånt når man blir motarbeidet på denne måten her? Det er jo helt utrolig elendig distriktspolitikk! For det mest ironiske her, det aller mest ironiske her er at Russiske fly får lande som før på Gardermoen. Her drar man ikke inn noen tillatelser. Nei, man har vel lett med lykt og lys for å finne en måte å besvare Russlands sendrektighet på, som ikke går utover noe sør for Polarsirkelen. Og det fant «de» (luftfartsmyndighetene) jaggu ta meg! Men de måtte helt til Finnmark for å ødelegge noe. 
 
GODT JOBBA DERE SOM STYRER NORGE!! FAEN GODT JOBBA!
 
Og så lurer jeg på, hvor er riksdekkende media her? 
 
Åhh, beklager, dette handlet jo ikke om realitydeltakere, første snøfall i Oslo, dårlig sommer eller om redegjørelser for hvordan man skal unngå migrene, hjerteinfarkt, personlig konkurs og andre livsstilsspørsmål, som både VG og Dagbladet er blitt noe man kan bruke som daglige oppslagsverk innenfor nevnte tema på.
 
Det skrives jo også om hvordan man kan gjøre det bra på Tinder og/eller Facebook (hvordan få mest mulig «likes») - og ikke minst, dette handlet ikke om sport. Bare EKSport. Og distriktspolitikk. Da er det ikke interessant. 
 
Jeg blir alltid så glad når jeg leser om pågangsmot og engasjement for å få til noe oppe i nord. Fordi jeg vet hvordan avstand til makta kan gjøre det vanskelig for folk som ønsker å få til noe. Og dette her, denne historien er et glimrende men tragisk eksempel på hvordan man kan hundse med folk, bare de bor langt nok unna – fordi da høres de ikke så godt når de klager, blant annet fordi riksmedia ikke stiller med annet enn fravær og stillhet.  

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse