Annonse
TUNGT: Ti utesteder i Tromsø har gått over ende.

Konkurser i utelivsbyen

Ti ute- og spisesteder har stengt dørene i Tromsø siden mars.

Tiden er forbi da lykken var gjort hvis man hadde skaffet seg et lokale, en skjenkebevilling og kunne la ølkranen flomme.

 I det siste har nyheter om konkurser kommet så å si hver dag. De fleste av de ti er seriøse utestedskonsepter som likevel ikke har klart å få hjulene til å gå rundt. Erfarne bransjefolk sier til Nord24 at mange undervurderer hvor mye som skal til. Tiden er forbi da lykken var gjort hvis man hadde skaffet seg et lokale, en skjenkebevilling og kunne la ølkranen flomme.

Tromsø fikk tilnavnet utelivsbyen på 1970-tallet da det dukket opp nye og utradisjonelle utesteder som alltid virket som om de var fylt til trengsel. Ølhallen hadde allerede vært der fra 1928, men den fikk selskap med mange flere ølkraner i et kompakt sentrum der tromsøværingene kunne gå «lysløypa». I tillegg kom alle de tilreisende, et stadig voksende antall studenter og ansatte ved de store, offentlige arbeidsplassene. Tromsø var og er en ung by. Tromsøværingenes gamle vaner med å gå på kafé smeltet sammen med et livlig studentliv.

Hvorfor går så mange utesteder da over ende?   Bransjefolk peker på at kapitalstrømmen er relativt liten i bransjen, marginene er knappe og at bankene krever høy egenkapital før de gir lån. De peker også på høy risiko i oppstartfasen. Får man ikke et spise- eller utested til å gå rundt i tiden etter åpningsdagen, har man kort tid på seg til å snu skuta. Uten suksess i de seks første månedene er kassa snart tom. Dette krever at selskapet treffer med konseptet, holder god kontroll, har dyktige medarbeidere og aktive eiere. Det er gjerne flust av kunder i helgene, mens inntjeningen på ukedager er sparsom.

De ti utestedene i Tromsø som har stengt dørene er en blanding av etablerte og nye utesteder. At utesteder kommer og går er egentlig ikke nytt i Tromsø, utelivsbransjen er en flyktig næring. I det siste ser spennende nye spisesteder som Hildr, Bardus Bistro og Mathallen ut til å lykkes. De har satset seriøst og nyskapende med fagfolk, høy kvalitet og service i hyggelige lokaler. Dette er jo egentlig godt nytt, at slike kvalitetskonsepter blir møtt med åpne armer av tromsøværinger, turister og studenter. 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse