Annonse
Lovfestingen av konsultasjoner i samiske saker være en verdig utvidelse av demokratiet i Norge, et viktig skritt i utvikling av samiske rettigheter, og dette er det all grunn til være glad for! skriver Vidar Andersen.

Praktiske fordeler med konsultasjonslov for samiske saker i kommunene

Konsultasjonslov for samiske saker forenkler og gjør det mer forutsigbarhet for kommuner i Norge.

Konsultasjonsloven trenger ikke nødvendigvis å bli så komplisert som enkelte vil ha det til.  Denne kan nemlig ha svært positive praktiske konsekvenser for både brukere av tjenester - og de som administrerer dem.

Regjeringen foreslår lovfesting av konsultasjoner i samiske saker, og denne lovfestingen skal også gjelde kommuner og fylkeskommuner. Konsultasjonsloven trenger ikke nødvendigvis å bli så komplisert som enkelte vil ha det til.  Denne kan nemlig ha svært positive praktiske konsekvenser for både brukere av tjenester og de som administrerer dem.

Konsultasjonsloven vil også gjelde regionale og kommunale ledd, og dette vil si at kommuner i Norge får en annen hverdag når det gjelder samiske saker. Jeg tror dette blir en stor forbedring av den kommunale hverdagen. Å konsultere kan blant annet bety at samiske saker er med i planleggingen helt fra starten av, dette vil forenkle betraktelig for de samiske brukerne, og ikke minst for de som administrerer de kommunale tilbudene.

I helsesaker kan man konsultere samiske interesser slik at bygging av nye helsetilbud kan ta med samiske forhold, og det vil da for eksempel bli klarere hvilken kompetanse det er behov for. Dette vil være til stor nytte for samer som møter helsevesenet.

Barnehagepolitikken kan bli mer forutsigbar for samer ved å konsultere samiske interesser i en kommune. Kartlegging av framtidig behov vil gjøre at kommunen lettere kan planlegge for å skaffe relevant kompetanse og ivareta andre hensyn som måtte komme fram i konsultasjoner.

Dette er eksempler på at konsultasjoner på kommunalt nivå vil trolig gjøre ting veldig mye lettere for alle parter. Forutsigbarhet og forenkling av saksbehandling er sentrale punkt i dette. Om vurdering av samiske forhold er med helt fra starten av saksbehandling vil samiske rettigheter kunne bli bedre lagt til rette for. Tett kontakt med relevant kompetanse tidlig i offentlig saksbehandling er viktig for et godt resultat.

Om vi ser dette i et lengre perspektiv vil lovfestingen av konsultasjoner i samiske saker være en verdig utvidelse av demokratiet i Norge, et viktig skritt i utvikling av samiske rettigheter, og dette er det all grunn til være glad for!  

Høringsfristen for forslaget til endring av sameloven er 29. februar.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse