Annonse

Kontanter er trygge

I et innlegg i Nordlys 18.6. skriver Brage Bolstad-Andreassen om kontanter der han ytrer ei bekymring for at de spiller en rolle i smittespredning av koronaviruset. Denne bekymringa har flere andre også hatt og Norges Bank har derfor spurt Folkehelseinstituttet (FHI) om råd [1].

FHI svarer at kontanter «[ikke] representerer en risiko for spredning av COVID-19». Videre er det «heller ingen indikasjoner for at bruk av kontanter representerer noe høyere risiko for kontaktsmitte enn PIN-bruk». FHI ønsker også å minne om at det er viktig å ha «god hånd- og hostehygiene». Verdens helseorganisasjon og andre lands helsemyndigheter og har samme eller lignende synspunkter [2]. Kunnskapsoppsummeringa til den internasjonale oppgjørsbanken konkluderer med at «sannsynligheta for smittespredning gjennom kontanter er lavere enn gjennom andre ofte berørte overflater, som kort- og bankterminaler» [3, egen oversettelse].

Bolstad-Andreassen viser til at det er mulig å betale kontaktløst. Dette er imidlertid begrensa opptil en fast sum. Dersom summen overskrides, i tillegg til en gang i blant, må PIN-koden tastes inn likevel (og da må alle trykke på OK-knappen).

Det er riktig at det koster penger å produsere kontanter, men dette gjelder også for alle andre betalingsformer. I Norge var de samfunnsøkonomiske kostnadene for kontantbetalinger 3,0 mrd. NOK i 2013. For kortbetalinger var kostnadene 6,2 mrd. NOK [4]. Kostnadene per betaling for brukersteder (f.eks. Butikk og frisør) er omtrent like [4].

Økonomisk kriminalitet kan også skje gjennom banker. Dette ble avslørt bl.a. i fjor høst [5] og i Panama-dokumentene. I utpressingssaker som havner i media handler det fortrinnsvis om penger i andre former enn kontanter. Et kontantfritt samfunn ser derfor ikke ut til å stoppe økonomisk kriminalitet, men lar den gå over til en annen form [4]. Den samme argumentasjonen kunne altså også blitt brukt til å avskaffe banker, men er også en dårlig idé.

Kontantbruk har flere fordeler for deg og meg. Det er lettere å holde oversikt og konseptet penger er lettere å begripe [4].

Kilder:
[1] https://www.norges-bank.no/tema/Sedler-og-mynter/smitterisiko-ved-bruk-av-kontanter/
[2] https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
https://www.bfr.bund.de/en/can_the_new_type_of_coronavirus_be_transmitted_via_food_and_objects_-244090.html
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/fragor-och-svar/?exp=68585#_68585

[3] https://www.bis.org/publ/bisbull03.htm
[4] Forbrukerrådets notat «Kort og kontant»
[5] Dagens næringsliv 14.11.19

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse