Annonse
TIL EUROPA: Migranter og flyktninger ankommer den greske øyen Lesvos i fjor sommer. Foto: NTB Scanpix

Kontrollen som forsvant

Stortingsvalget til neste år blir en folkeavstemning om en bærekraftig innvandringspolitikk, mener Frp-politiker Kristian Eilertsen.

Jeg tror det norske folk har sett at det er FrP som har den mest bærekraftige innvandringspolitikken.

Våren 2015 tydet alt på at Norge hadde fått kontroll på innvandringspolitikken etter åtte år med rødgrønn snillisme og naivitet. Dagens Næringsliv valgte å bruke overskriften «Norge mot asylstrømmen i Europa» for å beskrive situasjonen, og bedre beskrivelse fantes knapt på det tidspunktet.

Europa opplever en massiv tilstrømning av asylsøkere, og noe kan åpenbart tilskrives et rekordhøyt antall mennesker som er på flukt som følger av krig. Likevel tyder alt på at en stor andel av asylsøkerne som ankommer Europa ikke er annet enn personer som ønsker seg en bedre økonomisk hverdag og lukrative velferdsordninger.

Veksten i asylstrømmen til Europa var formidabel i 2014. Veksten var på nærmere 44 prosent. Det som likevel var oppsiktsvekkende, var at på samme tid som veksten var så formidabel i Europa, så sank tilstrømningen til Norge. Nedgangen var på fire prosent.

Fremskrittspartiet har i flere tiår jobbet for en betydelig innstramming av en naiv og ukontrollert innvandringspolitikk. Da FrP fikk slippe til i regjering, ble det iverksatt tiltak for å rydde opp i situasjonen Arbeiderpartiet overlot oss. Situasjonen var: Flere tusen mennesker med lovlig opphold på norske mottak som ventet på bosetting, flere tusen grunnløse asylsøkere med avslag som skulle vært sendt ut for lenge siden, kraftig overrepresentasjon av utenlandske kriminelle i norske fengsler, voksende sosialutgifter som følger av en mislykket integreringspolitikk – og kanskje alvorligst av alt – flere milliarder i fremtidige utgifter var påløpt. Regningen sendes til norske skattebetalere i flere generasjoner fremover.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen startet oppryddingen umiddelbart. Allerede i 2014 ble langt flere grunnløse asylsøkere enn man tidligere kastet. Grep ble tatt for å få bosatt flere med lovlig opphold og et reelt beskyttelsesbehov. Innstramminger har blitt gjort i tilgang på trygdeytelser. Signaler ble sendt til resten av verden om at man ikke lenger «gir ved døren» i Norge, og effekten var åpenbar.

I 2015 kunne UDI-direktør Forde Forfang melde om en reduksjon i antall asylsøkere som kom til Norge på hele 14 prosent! Spørsmålet man kan stille seg er om regjeringen hadde fått så god kontroll over situasjonen, at Arbeiderpartiet og de øvrige partiene på Stortinget fikk for seg at portene til kongeriket kunne gjenåpnes på vidt gap.

Mange parti krevde at det måtte hentes 10.000 syriske flyktninger til Norge. Den syltynne begrunnelsen for dette var visst nok at dette ville «lette på trykket» i nærområdene til Syria, men kravet kom nok mest som følger av et behov for å tilfredsstille egen samvittighet. Det gikk så langt at Stortinget, bortsett fra FrP (og SV), fattet et vedtak om hente 8000. Det lå ingen analyser av fremtidige konsekvenser til grunn. Vaklende er en mild beskrivelse av grunnlaget for vedtaket.

Nesten umiddelbart etter det uansvarlige vedtaket, kunne vi se at asyltilstrømningen nærmest eksploderte. Utover høsten ble det ukentlig satt rekord i antall asylsøkere som kom til Norge. Det måtte komme nesten 10.000 asylsøkere både i oktober og i november før alvoret sank inn. Resultatet ble likevel rekord i antall asylsøkere som kom til Norge; over 33.000 asylsøkere.

Hvilke signaler Norge sender til resten av verden har noe å si for hvor mange asylsøkere som utpeker vårt land som endestasjon. Det fikk vi smertelig erfare i fjor. Derfor var innstrammingene som ble gjort i november helt nødvendig, og like nødvendig er det at de foreslåtte innstrammingene fra innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug blir vedtatt.

Det er rekordlav tilstrømning til Norge nå. Til tross for kontroll i øyeblikket er det likevel grunn til å bekymring, og varsellampene blinker rødt: Antallet asylsøkere som ankommer Hellas er rekordhøyt, og om grensekontrollene i Europa avvikles, så er portene igjen vidåpne. Jeg tror det norske folk har sett at det er FrP som har den mest bærekraftige innvandringspolitikken. Stortingsvalget til neste år blir en folkeavstemning om en bærekraftig innvandringspolitikk og fortsatt kontroll, eller Jonas Gahr Støres vingling, snillisme og naivitet.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse