Annonse
Espen Hansen, direktør Hammerfest Næringsforening, og Katrine Næss, destinasjonsutvikler Hammerfest Turist.

Kor kan vi reis…?

Hurtigbåtkutt svekker reiseliv og næringsliv – på tide å tenke seg om!

Laggo, Ryggefjord, Bia, Skippernes, Lundhamn, Hellefjord, Langstrand, Slettnes, Lille Survik, Revsneshamn, Langfjordhamn, Sør-Tverrfjord, Loppa øy, Skavnakk, Seglvik og Hakkstabben.
 
Dette er stedene som står I fare for å miste sitt hurtigbåt-tilbud. Og her nytter det ikke å kjøre rundt eller hoppe av hurtigruta og rusle bort – disse stedene er avhengig av hurtigbåt og går en uviss fremtid I møte dersom Fylkestinget i Troms og Finnmark fylke vedtar kuttene. Dette er ikke bare kollektivtilbud, dette er infrastruktur for disse plassene!

Vi mener selvfølgelig at man hele tiden må vurdere behov og pengebruk – alt skal ikke være som før og det må være økonomiske vurderinger også bak samferdselsløsninger. Det som uansett her blir feil er at man iveren etter å kutte ikke bare barberer seg men skjærer av seg hele haka.

Det er 3 forhold som særlig gjør dette til en dårlig beslutning:

  1. Kortreist Reiseliv - Etter korona skal vi satse på å vise frem Norge. Da funker det dårlig å kutte reisemulighetene til mange av de flotte små stedene som virkelig har potensialer for å utvikle seg til små, ekte og bærekraftige reisemål.
  2. Fisker & Felt – på noen av disse stedene er det fremdeles fastboende. Disse ønsker å bo der og har også et næringslivgrunnlag fra fiske. Da må ikke vi bidra til å frata disse mulighetene!
  3. Næringsutvikling – vi må ikke gjøre det stadig vanskeligere å bruke distriktene våre. Uten fastboende, hytter og turister forfaller disse stedene og vi mister en viktig kulturarv. I andre kystområder har man sett oppblomstring av rorbu-turisme, kunst- og kulturtilbud og havfiske – i skjønn forening og til utvikling av distriktsarbeidsplasser. I tillegg er havbruksnæringen er viktig og voksende næring nær mange av disse plassene.

Kortreist ferie i år! (?)

Hammerfest Turist har på rekordtid lansert kortreiste ferieopplevelser i nærområdet til Hammerfest. Bl.a. ønsker Hammerfest Turis å markedsføre fotturer på den flotte Sørøya, Seiland og andre steder. Men da må båten gå! Det nytter ikke at vi skal utvikle reiseliv i disse områdene hvis ikke kommunikasjonsløsningene er der. Konsepter som fjord-hopping, øy-hopping og andre konsepter er det da kroken på døra for å utvikle. Nord-Norsk reiseliv har også utpekt bygderuta i Vest-Finnmark blant topp-10 reisemål i området – da blir det håpløst å legge ned ruta!

Næringslivet må få ha utviklingsmuligheter!

I Hammerfest-regionen ser vi at steder som Akkarfjord blomstrer. Ann-Kristin driver i motvind videre familiebedriften Johan Kvalsvik as. I generasjoner har de stått han av og kjempet mot stadige kuttforslag. Akkarfjord har fått flere ben å stå på. En rekke reiselivsprosjekt er under utvikling.

UTEN hurtigbåt-tilbud ville ikke noe av dette vært mulig. Denne gang er ikke Akkarfjord lagelig til for høgg. Stedene som nå er på kuttlista vil slite med å bygge seg opp dersom kuttforslaget opprettholdes.

Hammerfest Næringsforening og Hammerfest Turist mener det bør trykkes pause! Det er lov å bruke mer tid. Bruk 2020 til å snu alle steiner og se på det samlede kollektiv-tilbudet. Trenger vi riktig alle bussavgangene? Hva kan gjøres med å se på hurtigbåt-rutene på nytt? Og ikke minst – hva er det man velger bort av reisemål, næringsutvikling og bosetting med en forhastet nedlegging av hurtigbåtrutene?

Det er en kortsiktig strategi å utvikle næringslivet i området, stimulere reiseliv og be gründere ta springfart og satse – samtidig som man steg for steg fjerner muligheten til å få kundene på besøk!

Fylkestinget bør i sitt møte den 16. juni utsette saken og starte en samtale med brukere og kommuner om hva de trenger – FØR man kutter!

Og hvis ikke - da blir det enda verre å svare på – kor KAN vi reis?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse