Annonse
KORONA: Balsfjordinger som ikke må, bør helst ikke dra til Tromsø nå, sier en bekymret ordfører Gunda Johansen. En overreaksjon, svarer Gunnar Wilhelmsen, her på vei til videomøte med Erna Solberg i mars, der han truet med å la den egeninnførte "søringkarantenen" vare til over påske. Begge foto: Torgrim Rath Olsen

Gunda, Gunnar og Tromsø-karantene?

Ordfører Gunnar Wilhelmsen var en ihuga forsvarer av “søringkarantenen” i vinter. Nå kaller han ordfører Gunda Johansens milde oppfordring til balsfjordinger om å ikke dra til Tromsø hvis det ikke er helt nødvendig, for en overreaksjon. Slik møter man seg sjøl i døra.

Det er temmelig egoistisk å ta en lysttur dit hvor smitten er utbredt, selv om området ikke er direkte mørkerødt på kartet.

Balsfjordinger bør ikke dra til Tromsø nå uten at det er strengt nødvendig, sier ordfører Gunda Johansen. –En overreaksjon, svarer tromsøordfører Gunnar Wilhelmsen, som for bare et halvår siden var en varm forsvarer av den sterkt omdiskuterte «søringkarantenen».

Så innbitt var Wilhelmsen, at han i et digitalt møte med statsminister Erna Solberg truet med å forlenge den høyst spesielle og påtvungne isolasjonen av reisende fra Sør-Norge, til over påske. Slik skulle Tromsø unngå koronasmitte.

Nå brer koronasmitten seg i ishavsbyen, og det er ikke bare et russisk trålermannskap som drar opp statistikken. Utesteder har, ikke uventet, vært smittespredere, og herfra har koronaen bredt seg, til universitetet og UNN, blant annet. Studenter er en utsatt gruppe, de er sosiale, deltar på kulturarrangementer og besøker utesteder. Mange av dem har også en deltidsjobb ved siden av studiene, ofte i helsesektoren. Det øker risikoen for smittespredning, også til sårbare grupper.

Balsfjord har hittil ikke hatt tilfeller av påvist smitte. Det er derfor høyst forståelig at ordfører Johansen er bekymret. Hun ber sine sambygdinger om å helst ikke dra til Tromsø, dersom det ikke er helt nødvendig. Det er en mild oppfordring, og temmelig logisk nå som Tromsø er blant kommunene i landet med kraftigst smitte-økning.

Balsfjordingene innfører ingen karantene, verken for tromsøværinger eller andre. I stedet tilbyr Gunda Johansen nabokommunen hjelp, som svar på Tromsøs utfordringer når det gjelder helsepersonell i denne spesielle og krevende situasjonen.

Hvor raskt og omfattende smitten kan bre seg over fylkes- og kommunegrenser, er den såkalte smittebussen et godt bilde på. I seks dager i september var 40 pensjonister på rundreise med buss i Sør-Norge. Det utviklet seg dessverre til virus- og covid-19 på turné. I kommune etter kommune etterlot bussen seg smitte. Folkehelseinstituttet knytter nå rundt 100 koronatilfeller til denne bussturen, og det er ventet at det vil bli flere.

Påvist korona-smitte får store konsekvenser. Spesielt for personen som er rammet og kretsen rundt vedkommende, men det rammer også mange andre. Selv om folk ikke blir syke, får det ringvirkninger som kan gjøre det vanskelig å få hverdagen til å gå opp.

Smitteutbrudd i barnehager, som vi har sett enkelte steder, får store følger. Heldigvis er det veldig sjelden at barn blir covid-19 syke. Men konsekvensene melder seg på andre områder. Når ansatte og barn må i karantene og barnehagen stenger helt eller delvis, må foreldre finne alternativer. Hjemmekontor fungerer, for de som kan jobbe hjemmefra. Men for en sykepleier på UNN, for eksempel, går ikke det. Ergo må arbeidsgiver hente inn vikar. Rammes samfunnskritiske tjenester i stor grad av frafall, har vi et alvorlig problem.

Vi har etter hvert fått mye dokumentasjon på hvor farlig covid-19 er. Flere av dem som kom fra harde sykdomsangrep med livet i behold, har fått alvorlige følge- og seinskader. Langvarig rehabilitering og sykefravær er vanlig. Noen kommer trolig ikke tilbake i jobb.

Ordføreren i Balsfjord er derfor inne på noe veldig viktig. Kommunen har mange pendlere til og fra Tromsø. De må selvsagt på jobb. Samfunnsmaskineriet må fungere. Men ikke all reising er nødvendig. Det er temmelig egoistisk å ta en lysttur dit hvor smitten er utbredt, selv om området ikke er direkte mørkerødt på kartet.

Det handler til syvende og sist om å opptre solidarisk, først og fremst overfor alle dem som er ekstra utsatt for å bli alvorlig syke.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse