Annonse
Disse to gruppene, helsepersonell utenfor sykehusene samt ansatte i dagligvarehandelen, er vel de gruppene som er mest utsatt for å bli smittet. De fortjener virkelig all den annerkjennelse vi kan gi dem! skriver Jan Skogheim. (Foto: Torgeir Bråthen og Guro Kristoffersen Lysnes)

Korona-framsnakk

Jeg håper, når korona-pandemien er gått over, at de får økt annerkjennelse og status i samfunnet. Det fortjener de!

Verden og hverdagen som vi kjenner den er forandret for de fleste av oss. Smittetiltakene er massive og hele samfunnet er stengt ned. Mange, både barn og voksne, er bekymret for å bli smittet, miste inntekten eller sågar livet. Mange sitter i, både lovpålagt og selvpålagt, karantene. Norge står stille. Eller ikke helt. Ansatte, spesielt innenfor helse og dagligvarehandelen, står på for å gi oss det vi trenger.

Og det er her jeg gjør meg noen refleksjoner. Vi leser og ser på nyhetene hvor kritisk mangelen på helsepersonell i sykehusene er, hvor utsatte de er, hvor nødvendige de er og hvor flinke de er. Og hvor viktig det er at det finnes nok beskyttelse mot at de skal bli smittet. Og ikke minst hvor mange det er som sitter i karantene av dem. De står, beskyttet, i første rekke for å hjelpe de som er smittet eller syke. Det er disse en hører om. Helsepersonellet i kommunene, som er mest utsatt, hører en ingenting om. De har i liten grad beskyttelse. Særlig de som jobber innenfor hjemme- og psykiatritjenesten. Hvor ensomhet, angst og depresjoner øker som følge av isolasjon. Ikke bare mangler de beskyttelse; De må i større grad enn før trygge og snakke ed pasientene om deres tanker. Noe som tar enda mer av deres knapt tilmålte tid hos hver enkelt.

I dagligvarehandelen får de også skryt for innsatsen. De står på for å gi oss varene vi trenger til vårt, mange ganger, allerede altfor høye forbruk. (Et forbruk som gjør at hver og en av oss kaster 42,6 kg spiselig mat i året. For hele Norge er svinnet minst 385.000 tonn.) Heller ikke her har de særlig beskyttelse mot å bli smittet. De kan bare håpe at ingen smittede tar på eller hoster på berøringspunkter slik at de selv blir smittet. I tillegg til all ekstra rengjøring de må gjøre uten å få ekstra personale til dette eller sågar ekstra betalt for den risikoen de løper.

Disse to gruppene, helsepersonell utenfor sykehusene samt ansatte i dagligvarehandelen, er vel de gruppene som er mest utsatt for å bli smittet. De fortjener virkelig all den annerkjennelse vi kan gi dem! Jeg håper, når korona-pandemien er gått over, at de får økt annerkjennelse og status i samfunnet. Det fortjener de!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse