Annonse
Å dekke privatisteksamener i avgangsfag i en gitt tidsperiode, for eksempel 2 år, vil være en god løsning på en tilsynelatende ubelyst problemstilling, skrive Andrine Hanssen-Seppola. (Foto: Colourbox)

Korona; JA til gratis privatisteksamener

I et sammensurium av utfordringer, er elevene på videregående glemt. Nå er det på tide at regjeringa kommer på banen, og gjør privatisteksamener i årets avgangsfag gratis. 

For de aller fleste av oss på VGS handler ikke disse koronatider bare om hvor mye vi savner vennene våre, en alternativ russetid, avlyste eksamener og smitteverntiltak – men om framtida vår.

Koronapandemien har satt mye av 2020 på vent, og har blant annet hindret oss fra å være fysisk tilstede på skolen i 2 måneder. Disse månedene har vært uten reelt vurderingsgrunnlag, og gjenspeiler på ingen måte faktisk kompetanse.

Joda, hjemmeskole var kult de to første dagene. Så ble plutselig haugen av bøker på leksepulten høyere enn Empire State Building. Etter én uke innså jeg at dette var blodig alvor, for det kan ikke tas for gitt at jeg får returnere til skolen før standpunktkarakterer skal settes. Etter en drøy måned, var jeg mildt sagt bekymret. Nå, etter to måneder, skal jeg tilbake på skolen. Det etter å ha mistet verdifull undervisning, fordi flesteparten av lærerne mine aldri kom seg inn på fjernundervisningstjenester som «Teams» og «Zoom».

Det er nå det skal avgjøres om hun som brenner for en mer inkluderende skole får karakterer som kvalifiserer til lærerstudiet, eller om han som kjemper for et bedre helsevesen har karaktersnittet som kreves for sykepleierstudiet. 

Dette atypiske skoleåret bør ikke gjøre det vanskeligere for ungdommen å kvalifisere seg til høyere utdanning, og det er uansvarlig av regjeringa å vende ryggen til oss på videregående.

Rettferdigheten i skolesystemet skal ikke tukles med, selv ikke av et skummelt virus. Skoleelevene står nå igjen som en av gruppene i samfunnet som har fått minst hjelp av staten – for selv om skolen ikke er vår inntektskilde , så vil arbeidet vi legger ned her i stor grad avgjøre hvor 186 995 ungdommer ender opp.

For vi ungdommer er framtiden. Egentlig, så er det jo ironisk at lærerens teknologiske førkunnskap og tilpasningsdyktighet til hjemmeundervisning er avgjørende for vår framtid. Vi vet at framtidens Norge vil trenge økt kompetanse og arbeidskraft på mange fagområder. Ungdommen i dag er hardtarbeidende og dyktige folk, og vi fortjener like muligheter som alle andre til å oppnå våre drømmer.

Det trengs tilstrekkelige tiltak for tapt vurderingsgrunnlag og undervisning som følge av koronapandemien. Å dekke privatisteksamener i avgangsfag i en gitt tidsperiode, for eksempel 2 år, vil være en god løsning på en tilsynelatende ubelyst problemstilling. Dersom «alt skal bli bra» igjen, må nesten alle samfunnets grupper behandles rettferdig i disse krisens tider.

JA til gratis privatisteksamener, framtida vår står på spill!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse