Annonse
Koronaviruset har vist oss at samfunnets kontaktbruk er en del av gårdagens løsning. Kontantbruken gikk ned med over 40 prosent i april, sammenlignet med i fjor.

Korona- og kontantfritt samfunn

Har du noen gang sett torsken på den nye 200-lappen? Hvorfor bruker vi store ressurser på å beholde gårsdagens løsning, framfor å forberede oss på fremtiden? I dag er alle norske bedrifter pliktig å ta imot kontanter, i henhold til norsk lov. Det er problematisk. Koronaepidemien har vist oss at vi kan “tæppe” i stedet for å bruke kontanter. Det er løsningen.

En 10-kroning eller en 500-lapp er en vandrende smittebombe som går fra hånd til hånd. Kontanter er en smittefelle som er en del av gårdagens løsning. Er det virkelig noe vi ønsker å måtte håndtere i dagens samfunn?

Koronaviruset har vist hun som startet på universitet i fjor at vi ikke må møte opp i auditoriet for å delta på forelesning. Korona har vist han som tidligere sprang langs Storgata for å rekke møter at det finnes andre løsninger. Korona har også vist at vi bør «tæppe», ovenfor å bruke kontanter. Korona har vist at det norske samfunnet ikke er avhengig av å bruke kontanter.

Fjerning av kontanter forbereder oss på den neste pandemien. Etter koronaepidemien må vi omarbeide og tilpasse samfunnet på at denne pandemi trolig ikke var et enkelttilfelle. En 10-kroning eller en 500-lapp er en vandrende smittebombe som går fra hånd til hånd. Kontanter er en smittefelle som er en del av gårdagens løsninger. Uheldig er det også at de som trolig bruker kontanter oftest, er de som er mest sårbar for et virus. Er det virkelig noe vi ønsker å utsette oss for i fremtiden?

Kontanter driver det kriminelle miljøet. Skatteetaten er tydelig på at det er kontanter som holder i gang store deler av de krimiminelle miljøene i Norge. Kutter vi kontanter begrenser vi muligheten til å kunne utføre svart arbeid. Vi begrenser muligheten til at individer kan bli utnyttet i samfunnet vårt. Et kontantfritt samfunn skaper også en tryggere arbeidsplass for de som hanskes med kontanter. Ingen raner en kortautomat på den lokale Coopen.

Kontanter er en samfunnsøkonomisk byrde for oss alle. I Storbritannia rapporterer de at det brukes rett i underkant av 60 milliarder NOK i året for å opprettholde kontantinfrastrukturen. Tallet er nok ikke like høy her til lands, men det utgjør en betydelig kostnad. En kostnad som ender opp hos hver og en av oss. Hvorfor? Banker, butikker eller den lokale frisøren må alle slite med kontanter. Kontanter er ikke en profitabel bransje, fordi det brukes nesten ikke. Likevel er banken, butikken og frisøren tvunget til å tilrettelegge for det. Regnestykke ender med at kontantinfrastrukturtapet må kompenseres ved at banklånet blir dyrere, brødet og osten på lokalbutikken blir dyrere og klippen hos frisøren blir dyrere.

Jeg mener det er urimelig å påtvinge den enslige kiosken på hjørnet å bruke store kostnader, arbeidskraft, samt utsette seg for smitterisiko, for å tilrettelegge for at vi en sjelden gang skal betale med kontanter. Et kontantfritt samfunn er et samfunn som gjør det enklere for Ola og Kari Nordmann. Det er et tryggere samfunn. Og det er et lønnsommere samfunn.

Tiden er inne for å starte en utfasing av gårsdagens løsning med kontanter. Vi bør starte å med å ta første skritt. Det gjør vi ved å fjerne at butikker og bedrifter påtvinges å godta kontanter. Jeg mener vi må jobbe mot et Korona- og kontantfritt samfunn i Norge, for din og min skyld.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse