Annonse
SYKEHUSHOTELLET: Her deles fellesarealer som frokostsal, resepsjon og heis, perfekte arenaer for sammenstimling, kø og smittefare.

Korona på pasienthotellet?

Hva i all verden har turister fra Kina, Italia og resten av kloden på et sykehushotell å gjøre, gitt den overhengende smittefaren nå?

Mens Ola og Kari oppfordres til å holde seg unna områder med spredning av korona, lander charterflyene fra for eksempel Nord-Italia som vanlig i Tromsø.

NB! Etter at førsteutgaven av denne kommentaren var publisert, har UNN offentliggjort en beslutning om å stenge pasienthotellet for turister.

 

 

Mens SAS har innstilt flyvningene til Nord-Italia, fortsetter fullstappede charterfly fra Milano å deise ned på Tromsø lufthavn.

På helsevesenets høyborg her i byen, UNN, står det ikke likere til. Helsepersonell som har vært i Kina eller Nord-Italia får automatisk 14 dagers karantene før de kan vise seg på jobb. Samtidig valser turister fra Kina, Italia og resten av verden inn og ut av pasienthotellet på sykehuset, med fare for å smitte alvorlig syke mennesker med koronaviruset.

Paradoksene står i kø, og viser hvor lite forberedt vi egentlig er på situasjoner som den korona-epidemien medfører.

Nå kommer dette viruset høyst sannsynligvis ikke til å forårsake mannefall i Norge, det er de fleste ekspertene enige om. Tallene fra virusets utbredelse i Kina er usikre, sier fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten. Han mener at et realistisk anslag for vår del vil være 1 prosent smittede, hvorav kanskje 5 prosent blir alvorlig syke. Det er likevel høye tall, av en befolkning på 5 millioner tilsier det 2500 alvorlig syke.

Hovedbildet for øvrig er som ved vanlig influensa, sykdommen får sjelden fatale følger for unge eller friske, voksne mennesker. Det er de eldre og de med underliggende sykdommer som rammes hardest. Og selv om Norge har et bedre helsevesen enn de aller fleste andre land i verden, så har vi også flere eldre mennesker.

På bakgrunn av dette melder spørsmålet seg: hva i all verden har turister fra Kina, Italia og resten av kloden på et sykehushotell å gjøre, gitt den overhengende smittefaren nå? Pingvinhotellet til UNN huser mange pasienter, og antakelig har flertallet av dem såkalt underliggende sykdom: kreft, hjertelidelser, lungesykdom, diabetes. Men hotellet har også åpnet opp for ordinær hotelldrift, derfor vrimler det av turister her.

Er situasjoner som dette noen sinne vurdert av eieren? Her deles fellesarealer som frokostsal, resepsjon og heis, perfekte arenaer for sammenstimling, kø og smittefare. Her er det virkelig en logisk brist ute og går.

For ellers er UNN så opptatt av smittefare at ansatte som ber om å få teste seg for korona, ikke slipper inn på sykehuset for å få utført tjenesten. Testingen skjedde, i alle fall i ett tilfelle, ute på parkeringsplassen, gjennom et bilvindu.

Det nasjonale test-regimet er også et kapittel for seg. Vi leser om helsepersonell som har vært utenlands i områder med smitte, som blir satt i karantene når de kommer hjem, men som ikke automatisk får teste seg, selv om de har bedt om det.

Og mens Ola og Kari oppfordres til å holde seg unna områder med spredning av korona, lander charterflyene fra for eksempel Nord-Italia som vanlig i Tromsø. Det fører til at helsevesenet her i byen må teste enda mer, og kanskje får en ekstra utfordring.

På den annen side, det skal svært mye til før vi som nasjon kan nekte mennesker fra andre land innreise som turister til Norge. Da må situasjonen være dramatisk, det er den ikke nå. Og turister fra områder med korona-smitte kan jo ta seg til Norge på andre måter enn med charterfly.

Det er likevel noen som tar sine forholdsregler. Hurtigruten er en av dem. Klok av skade etter mage-virusene som herjet for en tid tilbake, er skipene nå stengt for besøk av ikke-reisende i alle anløpshavner. Hurtigruten vil minimere risikoen.

På avgrensede områder er det enklere å ta forholdsregler og sette begrensninger. I det åpne, offentlige rom er det vanskelig. Koronaviruset har til nå vist oss hvor lite forberedt vi er på situasjoner som dette, både praktisk og mentalt.

Men den åpenbare logiske bristen med å mikse alvorlig syke mennesker med potensielle smittebærere fra land med koronautbrudd, må UNN gjøre noen med. Og det med en gang.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse