Annonse

Korona-testingen: Hvem bestemmer hva som er «samfunnskritisk personell»?

De siste par ukene har jeg fulgt med på nyhetene hver eneste dag for å bli informert om hva  corona-krisen dreier seg om og få råd om hvordan vi vanlige borgere skal te oss. Men etter å ha sett på NRKs Debatten med Fredrik Solvang tirsdag, slår det meg hvor forskjellig man snakker om testingen som foregår.

Folkehelseinstituttet og helsebyråkratene sier de er svært opptatt av testing og hevder at Norge er bortimot best i klassen med det. Men samtidig understreker de hele tiden at det ikke er noe poeng å teste dem som allerede er sendt hjem i karantene, men at de konsentrerer seg om å sikre at de som jobber i førstelinjetjenesten i helsesektoren blir klarert for jobbing ved testing.

Hvordan kan dette ha seg? Selv har jeg et familiemedlem som nå er i karantene på grunn av influensa og corona-lignende symptomer. Men hun blir ikke testet og vet derfor ikke om hun er smittet. Hun jobber i Widerøe, dette flyselskapet som er så livsviktig for oss i nord og som på mange måter kan sies å være en forlenget arm av helsevesenet i vår landsdel. Hvor ofte må ikke pasienter på vei til sykehus fly med Widerøe? Hvorfor regnes da ikke pilotene og de kabinansatte som like viktig som de som jobber på sykehusene eller i resten av helsetjenesten? Er det ingen som har tatt til orde for at de bør testes?

Under Debatten på NRK ble det gjentatte ganger understreket hvor mye av smitten i Oslo-området – og dermed Norge? – som «egentlig» skyldes opphold i Østerrike og Italia. Dermed kunne helsebyråkraten hevde at det er svært lite smitte registrert innad i Norge. Men det er jo ikke rart når man faktisk sier nei til å teste en slik gruppe som flygere og kabinpersonale.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse