Annonse
SYDEN LOKKER: Selv om vi kan reise ut i Europa, er det grunn til å spørre seg om det er nødvendig? Om det er verdt det? Det kommer muligheter etter 2020. Foto Harald Alvik NTB

Koronasmitten vil øke, er utenlandsturen verdt det?

Visst er det grunn til bekymring. Den siste tiden har vist at svært mange av oss allerede er «post korona» i hodet.

«Husk at når regjeringen letter på restriksjonene nå, er det ikke fordi krisen er over. Det er fordi det er plass til deg på intensiven».

Nå kan vi reise til de aller fleste land i Europa, uten å måtte sitte i karantene ved hjemkomsten.

De nye reiserådene fra regjeringen er imidlertid ingen oppfordring til å reise ut av landet. Og riset bak speilet er at vi må regne med at koronasmitten øker. Vi kommer til å importere smitte, enten ved at vi tar den med selv fra utlandet, eller at turister som nå får adgang, har den med seg.

Visst er det grunn til bekymring. Den siste tiden har vist at svært mange av oss allerede er «post korona» i hodet. Bilder av nordmenn som strømmer til kafeer, parker og strender, og vagler seg som på overfylte fuglefjell, har florert i media.

At 1-metersregelen heller ikke blir overholdt etter skjenking ut i seine timer i utelivet, er som forventet. Mange er på det tidspunktet ikke i stand til å uttale ordet 1-metersregel, langt mindre innordne seg etter den.

Da det ble klart at det lureste var å legge ferien til Norge i år, svarte «halve nasjonen» at de ville reise til Lofoten, ifølge spørreundersøkelser. Nå kan det se ut som om planene er realisert. Fra Henningsvær, for eksempel, meldes det om full trengsel. 1 meters-regelen er åpenbart parkert, sammen med ulovlig parkert bil og ditto villcamping. Det er med andre ord ikke bare utlendinger som griser til og forsøpler naturen..

Næringslivet vil også raskt tilbake til business as usual. Det har tidvis vært slitsomt å høre ledere i reiselivet, med NHO i spissen, kverne i vei med hva de forventer av våre myndigheter når det gjelder lettelser i reiserestriksjonene. Vi har alle forståelse for at reiselivet sliter og at våren og forsommeren har vært en svært vanskelig periode, men det er en grunn til at tyskerne, blant andre, har vært utestengt.

Svenskene blir antakelig enda mer fornærmet på oss, selv om det er åpnet for tre regioner i landet. Men europakartet som helsemyndighetene viste fram på pressekonferansen fredag, er et tragisk skue for broderfolket. Sammen med Portugal, Luxemburg og et par regioner i Spania, står Sverige som en blodrød flekk i Vest-Europa. Det er alvorlig for landets økonomi, og minst like mye for omdømmet som moderne velferdsstat.

Smittevernsregimet vårt har fungert godt til nå. - Vi har holdt oss til planen om å åpne kontrollert, gradvis og over tid, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland på pressekonferansen. Men hun understreket at viruset fortsatt er i vekst, globalt. Til nå er det ca.12 millioner smittede i verden, og om lag 500.000 døde. Og det vil bli flere.

Her hjemme oppleves koronaviruset åpenbart ikke som like truende lenger. Faren er at mange tolker oppheving av restriksjoner som at krisen er over. Mæland maner til forsiktighet: nedstengningen av landet må ikke ha vært forgjeves.

Det er en felles oppgave å sørge for det. Selv om vi ikke har vært like rammet som andre land, så har covid-19 ført til mye smerte, lidelse og sorg. Det kommer ikke godt nok fram hvor grusom og forskjellig sykdommen kan arte seg. Den har så mange fasetter. En facebook-venn av meg er syk på tredje måneden. Viruset angrep indre organer og sentralnervesystemet. Situasjonen var svært alvorlig. Etter tre måneder er det fremdeles vanskelig for henne å lese, eller se på en skjerm. Mange covid-19 pasienter må til rehabilitering i ukevis etter å ha overlevd tøffe angrep.

Vi har alle ansvar for å bidra til å holde smitten unna. Og selv om vi kan reise ut i Europa, er det grunn til å spørre seg om det er nødvendig? Om det er verdt det? Det kommer muligheter etter 2020.

Denne meldingen figurerer nå i sosiale medier:

«Husk at når regjeringen letter på restriksjonene nå, er det ikke fordi krisen er over. Det er fordi det er plass til deg på intensiven».

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse