Annonse
Fra den omtalte ulykka i Målselv i slutten av mars, der en tankbil og en lastebil kolliderte. Foto: Stein Wilhelmsen

Kræsj, kræsj, ras.

Det er som om Nord-Norge bare duger til å ta naturressurser fra og å putte NATO-soldater inn i, totalt uten hensyn til de som lever her og arbeider her.

En lastebil og en tankbil kræsjer på E6, på grensa mellom kommunene Balsfjord og Målselv. Dette er en av de tyngst trafikkerte strekningene i landet, da det tross alt ikke egentlig er noe annen måte å få frakta ting på her i landsdelen. Og man har nå fått bevist hvordan dette blir en flaskehals av vesentlige dimensjoner og byr på voldsomme problemer.

Så, E6 blir sperra. Tankbilen lekker diesel uti det som inntil sammenstøtet skjedde var drikkevann. Menneskeliv går tapt. Og trafikk blir dirigert om Øverbygd. Galskap, tenkte vi i Rødt, helt til vi fikk vite at det var kolonnekjøring på gang. Alle som har kjørt fra Heia og nedover til Øverbygd og derfra innover til Olsborg/Bardufoss (og motsatt) vet hvor lite egna veien er for stort trafikkvolum. Det er helt sikkert en utmerket spennende vei å arrangere rally på, men slettes ikke en god eller trygg vei å bedrive massiv samferdsel og tungtransport på. Med enveiskjøring med lange kolonner er det bare sinnsykt vanvittig ineffektiv trafikkavvikling på gang… i tillegg til den umiddelbare og langsiktige miljøkatastrofa i Takvatnet. (Hvordan tåler fiskebestanden og hyttefolket all denne dieselen?)

Ikke nok med det! Vi opplever samme dag at veien blir sperra i Aursfjorden også når en lastebil sakser der, og i Tamokdalen på grunn av rasfare! Da er flyten nord-sør virkelig brutalt sperra.

Og så kan man jo spørre seg om så mangt: Hva om noe utrykning må skje? Hvor skal eventuelle brannbiler eller ambulanser eller politi få plass til å kjøre når trafikken står i stampe og hovedveien er blokkert? Hvordan transporterer man nødvendige dagligvarer når veiene er sperra?

Faktisk har mange av veiene nordpå vært stengt rekordmange ganger allerede før påska denne vintersesongen, nesten dobbelt så mange ganger som noensinne før.

Fra før av har vi her i landsdelen blitt nekta å få jernbane siden alltid, og senere har vi blitt fratatt både helikoptre og ambulansefly. Man skulle tro Erna og hennes kumpaner prøvde å ta rotta på oss her nord. Det er som om Nord-Norge bare duger til å ta naturressurser fra og å putte NATO-soldater inn i, totalt uten hensyn til de som lever her og arbeider her.

Og nå står vi midt i en global pandemi uten noe som helst vesentlig beredskap. Fordi den beredskapen vi en gang hadde har blitt lagt ned. Kanskje den ikke var lønnsom?

Det kunne for all del vært interessant å høre Erna prøve å forklare hvordan hennes fabelaktige førerløse vogntog skal bringe varer fram og tilbake i en situasjon som dette – men neppe særlig produktivt. Vi trenger heller å sterkt revurdere vår beredskap, vår logistikk, vår og andres tilgang til mat og medisin og andre grunnleggende livsnødvendigheter. Vi trenger flere bein å stå på – og vi trenger flere måter å forflytte gods og mennesker på. Sånn blir vi mindre sårbare om en kanal skulle feile. Dette innebærer også at vi trenger å samarbeide nærmere med våre geografiske naboer, både om hverdagslige ting som lokalprodusert mat, men også om bl.a. personell og utstyr i tilfelle kriser og andre ugreie situasjoner oppstår, sånn som f.eks. en pandemi eller krig eller naturkatastrofe.

Sett at vi hadde hatt elektrifisert dobbeltspors jernbane, da hadde vi kunne frakta alskens gods og folk – også diesel – på skinner, uten muligheten for slike massive samfunnsproblemer og miljøproblemer, og med langt høyere effektivitet (både angående tid og energi og samfunnsøkonomi og klimautslipp).

Bygg jernbane. Bygg jernbane på stylter og brumoduler, høyt over snøfåkk og beiteområder og elgtråkk. Bygg jernbane raskt og effektivt med ferdigproduserte modulelementer som enkelt kan puttes ned foran hverandre, mye på samme måte som modelltog. Bygg jernbane som kan håndtere høye hastigheter og tunge laster. Bygg jernbane for framtida!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse