Annonse
Hvordan kunne styret i Troms Kraft i år 2000 gjøre et vedtak som medførte et ukontrollert bruk av penger i Sverige og derved et tap på i overkant av 1,7 milliarder kroner? Hvem i Troms Kraft har ansvaret for ideen til konseptet «Kraft og Kultur» i Sverige? undrer Lise Fagerland.

Kraftløs og politisk ukultur?

Hvordan er det mulig å tape 1,7 milliarder kroner for deretter ca. fire år senere ligge an til overskudd? Det forteller meg at det er enorme summer som strømmer inn, og som via godt planlagte systemer ville kunne gitt alle mottakere av strøm en mere forutsigbar og jevn strømpris året rundt, eller hva?

I vår tid, som jo er fylt av store og mindre kriser og uløste problemer av politisk og økonomisk natur, er det likevel et nærmest skrikende ubesvart spørsmål som krever et svar, på det største økonomiske tap i Troms i de siste tjue år.

Hvordan kunne styret i Troms Kraft i år 2000 gjøre et vedtak som medførte et ukontrollert bruk av penger i Sverige og derved et tap på i overkant av 1,7 milliarder kroner?

Hvem i Troms Kraft har ansvaret for ideen til konseptet «Kraft og Kultur» i Sverige?

Hvem var det som lurte hvem? Stemmer det slik Nrk Troms avslørte sannheten 8. mai 2015, hvor den skyldige i all hovedsak var toppsjefen Boris Benulic i Sverige? Kraft og kultur-skandalen medførte et gigant-tap selv om TK kranglet seg til et hemmelig forlik med revisjonsgiganten PwC som skal ha gitt 200 millioner til TK, ref. DN for 3 år siden.

Selskapet PwC hadde ansvaret for at regnskapet gikk rett for seg i TK. At Troms Kraft ble svindlet i Sverige (noe som kanskje ikke var så overraskende), burde ikke være det viktigste problemet her. Men hvorfor skulle en sikker inntekt fra kraftsalg, altså noe som ikke kunne gå galt, byttes ut med et slikt «luftig konsept». Hva var hensikten? Saken er underkommunisert, og man mistenker at politisk tilhørighet har skjermet den for innsyn?

Mangel på interesse for detaljene, hvorfor og hvem som førte til denne katastrofen har dokumentert fravær av gravende journalistikk, noe som også fører til mistanke om politisk tildekking?  Det er i detaljene sannheten ofte ligger, så hvorfor ikke journalistene greier å nøste frem hvilke personer som hadde ideen til denne kjempekatastrofen er og blir ei gåte. Har det fått noen strafferettslige konsekvenser for dem? Nei, i stedet er tre tidligere styremedlemmer blitt lovt av Troms Kraft å få dekket eventuelle krav mot dem, jfr. artikkel på nett: Nor24.no, 20.mars 2015. To styremedlemmer i TK avventer vel rettsak nå?

Har det faktum at Kraft og Kultur-saken ikke er ferdigbehandlet sammenheng med at nye bevis muligens har dukket opp? Kan dette generere ytterligere kostbare runder i rettsvesenet som vi strømabonnenter må være med å betale for?

Som en konsekvens av blant annet Kraft og Kultur-skandalen strevde Troms Kraft med flere tunge år i minus frem til TK´s nye konsernsjef Semming Semmingen i avisa Nordlys 17. februar 2015 kunne informere om at nå lå TK an til et overskudd. Han informerte om at ledelsen hadde tatt en rekke grep for å få tilbake lønnsomheten i kraftselskapet, blant annet solgt unna en rekke virksomheter. Hvilke virksomheter er det snakk om, hva ble solgt unna og hvilken funksjon hadde virksomhetene?

Hvordan er det mulig å tape 1,7 milliarder kroner for deretter ca. fire år senere ligge an til overskudd? Det forteller meg at det er enorme summer som strømmer inn, og som via godt planlagte systemer ville kunne gitt alle mottakere av strøm en mere forutsigbar og jevn strømpris året rundt, eller hva? I stedet ender Troms kraft – godt hjulpet av myndighetenes nye rammebetingelser for kraftabonnenter, samt krav om automatisk strømmåling - opp med sjokkregninger på løpende bånd?

Og selvfølgelig har de mange plausible forklaringer som forsvarer og bortforklarer det meste. En «forklaring» er at nasjonale strategier fører norske strømabonnenter inn i et avgiftssystem som følge av at man ønsker å levere grønn strøm i bl.a. «svindyre» sjøkabler til Europa, for deretter å sitte igjen med kullprodusert strøm i retur fra Europa når de norske vannmagasinene tømmes. Europeisk markedsregulering kan raskt gjøre nordmenn til pris-tapere, og faktisk ende opp med strømpriser helt i Europa-toppen.

Som om Troms kraft sin tidligere Kraft og Kultur-skandale ikke var nok? Hvor er hensynet til norske abonnenters behov for oppvarming i et arktisk klima?

Kan det til syvende og sist handle om politikere som er inkompetent i avgjørelser innenfor viktige nasjonale og lokale saker?  Vi har flere lokale saker å vise til. Som eksempelvis når de krangler i årevis om E8 i Troms, og - som helt åpenbart for de fleste – er at det rimeligste og beste alternativ er vestre trase. Videre har vi også Tromsøbadet som snart runder en prislapp på over en milliard – og som blir et gigantisk bygg på en høyde midt i skiløypa uten forsvarlig infrastruktur, med kostnader langt over antatte kalkyler. Hva skjedde med forslaget om et nytt badeland på Langnes vest i kombinasjon med et innendørs fotballanlegg? Tenk deg basseng i sjøkanten med oppvarmet sjøvann, badet i kveldssol? Dette prosjektet var blant annet forutsatt finansiert med RDA-midler, og AVINOR ønsket å bygge et nytt hotell der.

Så til slutt vil jeg legge til et spørsmål i en like viktig sak; Hadde Tromsbanen vært bygd for lenge siden hvis politisk vilje hadde rådet? Handler det om politikernes maktposisjon, deres egeninteresse mer enn å gå for det som tjener folket mest? Som Erik Bye sa det: «det handler om at våre politikere er folkets tjenere og ikke våre herskere» Politikeres jobb er å ta hensyn til klima, folks liv og økonomisk vekst, også i Nord Norge. Det handler om å bygge hele Norge. En Nord Norge-bane, tror jeg, ville bidratt til å samle Norge til ett rike og bedre ivareta klima og økonomisk vekst, for det er vi i nord som sitter med de mest lønnsomme ressursene i dag. Ressurser i form av ulike varer som i dag, stadig oftere blir fraktet i livsfarlige trailere med nedslitte dekk, som skremmer, lemlester og dreper oss vanlige bilister langs farlige nordnorske vinterveier.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse