FORSKNING: UiT-forskeren John Bjarne Hansen har i mange år vært ledende på blodproppforskning, og nylig vant hans fagmiljø konkurransen om en stor tildeling fra Stiftelsen K. G. Jebsen: 47 millioner kroner skal brukes til å knekke blodproppgåten

Fra kretsmesterskap til verdensmesterskap: Har vi propp i systemet?

Hvert år dør mellom 8 og 10.000 nordmenn av venøs blodpropp.

I Nord-Norge er det foreløpig bare Tromsø som når opp i denne typen konkurranser.

Det er duket for bykamp og rivalisering når regjeringen ser på strukturen i høyere utdanning og forskning. Jeg vil begynne med en veldig vanlig propp.

Hvert år dør mellom 8 og 10.000 nordmenn av venøs blodpropp. UiT-forskeren John Bjarne Hansen har i mange år vært ledende på blodproppforskning, og nylig vant hans fagmiljø konkurransen om en stor tildeling fra Stiftelsen K. G. Jebsen: 47 millioner kroner skal brukes til å knekke blodproppgåten.

I Nord-Norge er det foreløpig bare Tromsø som når opp i denne typen konkurranser. Av de tre sentrene for fremragende forskning i Nord-Norge, er alle ved UiT; av tre sentre for forskningsdrevet innovasjon, er alle tilknyttet UiT; begge K. G. Jebsen-sentrene er ved UiT; blant nordnorske universitet og høgskoler er det bare UiT som deltar i prosjekt under EUs store forskningsprogram, og av de vel 46 millioner kroner som Nord-Norge hentet fra Brussel i 2013, står UiT alene for over 42 millioner. Nord-Norge fikk i 2013 nesten 200 millioner fra Forskningsrådet, og over 160 av disse millionene gikk til UiT.

Vi er selvsagt glade for at vi hevder oss i konkurransen. For studentene våre betyr det at de møter fremragende forskere i auditoriene, og utdanningene våre bygger på kunnskap som er i forskningsfronten. Det nyter igjen arbeidsgiverne – næringsliv og forvaltning i Nord-Norge – godt av gjennom god kvalitet på kandidatene. Det kan være en av grunnene til at UiT har hele 60 prosent av studiesøkerne til de 6 institusjonene. Men Nord-Norge trenger flere slike miljø, flere robuste enheter som kan trekke til seg talenter og penger.

Dette er ikke kretsmesterskap. Dette er knallhard, nasjonal og internasjonal konkurranse. Nord-Norge, som opplever stor vekst og har et betydelig næringspotensial, må vinne flere slike konkurranser for å realisere verdiene for nasjonen. Jeg ser på regjeringens strukturarbeid som en anledning til å undersøke hvordan vi i fellesskap kan bygge gode og robuste fagmiljø som kan hevde seg i konkurransen. For nordnorsk næringsliv tror vi det er særlig viktig å etablere et slagkraftig og komplett teknologimiljø i nord. Arbeidet må være basert på frivillighet og dialog, ikke rivalisering og posisjonering.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse