Annonse
FORSVARSDEBATT: Pål Nygaard, hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges Offisersforbund, debatterer her en tidligere forsvarsstudie. Nå må også stortingsrepresentantene fra Troms engasjere seg i den overmåte viktige debatten som nå er i gang, ikke sluntre unna den. Foto: Stein Wilhelmsen

Krig og fred og sånt

Hva holder du på med, Kent Gudmundsen? Er DN plutselig blitt et useriøst sladderblad?

Vi snakker om en transformasjon av Hæren som er den største og mest dramatiske siden 2. verdenskrig. Vi vil dessuten få et forsvar der 80 prosent er lokalisert i Sør-Norge.

På en dag da hele Norge debatterer forsvarspolitikken, finner en stortingsrepresentant for Høyre fra Troms at han ikke vil delta i debatten, fordi det som har utløst hele diskusjonen er «et avisoppslag».

I intervjuet (Nordlys 22/4) sier han at «jeg ser på dette som rykter og spekulasjoner». Hva holder du på med, Kent Gudmundsen? Du vet like godt som resten av Norge at Dagens Næringsliv skriver ikke side opp og side ned med «rykter og spekulasjoner» om den kommende Langtidsplanen for Forsvaret (LTP).

Er DN plutselig blitt et useriøst sladderblad? Et slags næringslivets Se og Hør som bare lirer av seg noen høytflyvende spekulasjoner om krig og fred og sånt?

Du må i så fall være den eneste i det offentlige Norge som ikke skjønner at DN selvsagt har kilder og dokumentasjon i orden når de publiserer det de gjør.

Men selvsagt forstår du dette. Problemet er at du velger å snakke mot bedre vitende. For å sno deg unna. For å slippe å kommentere ubehagelige fakta om din egen regjerings forsvarspolitikk. Tror du ikke folk forstår at du gjør en unnamanøver?

Ærlig talt, Gudmundsen, dette kler deg dårlig. Du undergraver vår tillit til dere som skal representere oss velgere i Troms.

Det spiller ingen rolle hvorvidt jeg stemte på Høyre eller på et annet parti ved valget. For da du kom inn på tinget ble du også min, og alle andre innbyggere i Troms sin stortingsrepresentant.

Vi forventer at du representerer våre interesser. Synes du det er for mye forlangt? Ligger din lojalitet utelukkende hos partiledelsen?

Hadde du tatt din rolle som ombudsmann for folk i Troms alvorlig, hadde du gjort noe helt annet enn å vifte arrogant med pekefingeren og advare mot «bygdekamp».

Du er valgt inn på Stortinget fra Troms. Fra forsvarsfylket Troms. Hadde du gjort jobben jeg forventer av en Troms-representant på Stortinget, hadde du fortalt dine velgere og offentligheten hva dette handler om.

Eller vet du ikke det selv? Det kan jo i så fall være en formildende omstendighet, men langt fra akseptabelt når du representerer forsvarsfylket Troms. I tilfelle dette skyldes uvitenhet, kan jeg prøve å hjelpe deg litt på vei.

I minst fire-fem år har det pågått en åpen debatt mellom nåværende og tidligere forsvarstopper om hvordan de klassiske våpengreinene i et fremtidig, norsk forsvar bør innrettes.

Det er nokså bred enighet om at havnasjonen Norge må ha et relevant sjøforsvar, i form av ubåter og slagkraftige overflatefartøyer. Den sivile delen av Sjøforsvaret, Kystvakten, som skal sørge for myndighetsutøvelse i våre store havområder, er også overmåte viktig.

Når det gjelder Luftforsvaret har det vært visse rivninger om kampflykjøpet, bl.a. om antallet vi skal kjøpe, men de aller fleste er enige om at kampflyene er en helt essensiell kapasitet i et balansert forsvar.

Den store uenigheten handler først og fremst om landmaktens fremtidige rolle i Forsvaret.

Debatten om Hærens fremtid har (i stor grad) vært åpen og tilgjengelig. Den har foregått i Norsk Militært Tidsskrift, i Forsvarets Forum, vært grunnlag for studier og rapporter utgitt av Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) med mere.

To markante, og svært uenige debattanter, er tidligere forsvarssjef Sverre Diesen og nåværende generalinspektør i Hæren, generalmajor Odin Johannessen.

Særlig Diesen gjør seg bemerket som en særdeles skånselsløs debattant med vilje til nådeløs bruk av tungt debattskyts og ganske så giftig retorikk.

For ikke å bli for detaljert: Generalenes krig handler om hvorvidt den klassiske hærformasjonen, tungt mekanisert og med en lang rekke samarbeidende elementer, oppfyller kravene til et moderne og relevant forsvar i vår høyteknologiske verden. 

Det vi nå har fått vite om innholdet i regjeringens forslag til LTP, kan tyde på at en av generalene nå har seiret. I så fall med vidtrekkende konsekvenser som aldri har blitt belyst i den brede, offentlige debatten.

Som områdetillitsvalgt Pål Nygaard i NOF sa i en rekke medier torsdag, snakker vi om en transformasjon av Hæren som er den største og mest dramatiske siden 2. verdenskrig. Vi vil dessuten få et forsvar der 80 prosent er lokalisert i Sør-Norge.

Debatten om dette vil altså Kent Gudmundsen betakke seg for å delta i. Etter min ringe oppfatning vil det i så fall være et politisk mytteri mot velgerne, mot landsdelen og mot en åpen og demokratisk samfunnsdebatt.

Våre folkevalgte på Løvebakken har et særlig ansvar for å initiere og delta i denne debatten.
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse