Annonse

Ulovlig bruk av glattcelle

Kriminalitet skal bekjempes, men ikke med ulovlig glattcelle.

I Norge er vi vant til å kritisere brudd på menneskerettighetene i andre land. Vi har gjerne et selvbilde som tilsier at vi selv har alt på det tørre. Nå har vi fått en tankevekker etter en dom i Oslo tingrett der en privatperson gikk til sivilt søksmål mot staten. Tingretten fastslår at den utstrakte bruken av glattcelle (politiarrest) i Norge strir mot Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Det er ikke hverdagskost.

Utgangspunktet for det sivile søksmålet var at en 44 år gammel mann to ganger ble pågrepet og varetektsfengslet mistenkt for narkotikaforbrytelser. Han tilbrakte fem og fire dager i isolasjon på glattcelle. En glattcelle er en enkel celle med en madrass og et toalett. Det er ikke tillatt å holde folk på glattcelle i mer enn 48 timer. Mangel på vanlige varetektsceller har vært bakgrunnen for at glattcelle likevel har blitt brukt utover reglene.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har i et brev til statsadvokatene, politimestrene og Økokrim gitt nye midlertidige retningslinjer. Det skal strammes kraftig inn på bruken av politiarrest. For å unngå ulovlig bruk av glattcelle skal innsatte heller settes på frifot. Påtalemyndigheten kan ikke bruke kapasitetsproblemer som argumentasjon for å holde innsatte isolert.

Dommen fra Oslo tingrett er ikke rettskraftig. Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet opplyser til NRK at departementet kommer til å anke fordi dommen berører en del prinsipielle spørsmål som man ønsker å få prøvd. Han mener også at rettens konklusjon kan få «ganske dramatiske konsekvenser». Også fra politihold er det kommet innvendinger. Kampen mot kriminalitet vil bli vanskeliggjort dersom varetektsfengslede blir sluppet fri.

I denne saken har riksadvokaten de beste og mest prinsipielle betraktningene. Ved alvorlig kriminalitet er det behov for isolasjon og varetekt, men reglene må følges.  Busch tar et skritt i riktig retning. Amnesty International og FNs torturkomité har kritisert praksisen i Norge. Vi kan ikke bryte menneskerettighetene fordi vi mangler fengselsceller. Justisminister Anders Anundsen har alle muligheter til å rydde opp og skaffe flere. I mellomtiden får vi følge konvensjonen.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse