Annonse
MINDRE FOLK: Tromsø by står foran det som kan bli en omfattende arbeidslivskrise. Foto: Yngve Olsen

Krisen banker på døren

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) la tirsdag frem sitt økonomibarometer for 3. kvartal. Det er med et alarmerende innhold. Krisen for norsk næringsliv kommer til å forverres de neste månedene, tusenvis kommer til å miste jobbene når viktige markeder ligger helt nede.

Luftfart, transport og reiseliv er blant de som rammes hardest. Når det gjelder reiseliv, er Tromsø blant de som får den tøffeste nedturen, sammen med Bergen og Oslo. Det er spesielt hotellene som er utsatt. Thon har allerede varslet oppsigelser.

Spørsmålet er om NAV og offentlige myndigheter i Tromsø har en strategi for hvordan man skal kunne ta vare på de mange heltids- og deltidsansatte som nå går ut i arbeidsledighet. Her vil det bli ringer i vannet. Bråstoppen i reiseliv vil sannsynligvis ramme også service, handel og tjenesteytende virksomhet i andre bransjer.  Man risikerer også at befolkningsveksten stanser opp.

Det er lov å håpe på et stramt fokus på å holde liv i mest mulig av hotell og reiselivsbedrifter. Slik at vi har et fungerende reiseliv den dagen krisen er over og mennesker begynner å bevege på seg igjen.

Men i viktige deler av reiselivet er man nå i tvil om det er mulig å samle en slik felles forståelse. Det ser nemlig ut til at sterke aktører innenfor politikk og akademia ikke anerkjenner verdien av en sterk reiselivs- og hotellnæring i Tromsø.  

Det kan bli vanskelig med en jordet debatt om framtida, dersom man velger å se på reiseliv som noe som utelukkende er negativt for klima og miljø.

I den offentlige debatten rundt Arctic Center ser man hvordan turisme og reiseliv har fått en negativ klang. Det er meget alvorlig for en næring som er den nest største i Tromsø, målt i antall arbeidsplasser.

Det er kanskje også grunnen til at strategier for reiseliv ikke er høyt oppe på agendaen. I byen ser mange for tiden ut til å være opptatt med å definere virksomheten som et problem, uten å presentere andre alternative og realistiske inntektskilder. Vi ser også eksempler på uheldig bagellisering av krisen, som for eksempel i et debattinnlegg fra MDG-leder Jonas Nilsen.

Dialogen mellom kommunen og reiselivet oppleves av næringslivet som svak. Dermed svekkes forståelsen av de økonomiske effektene av den omfattende krisen Tromsø står på terskelen av.

Politikerne i Tromsø bør nå våkne. De må ta alvoret inn over seg og sammen med næringslivet jobbe målrettet for å hjelpe de som nå havner ut i arbeidsledighet.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse