Annonse
GJESTENE FORSVANT: Reiselivsbedriften XLyngen er en av mange som rammes hardt av korona-krisen Foto: Foto:Torgrim Rath Olsen

Krisen har såvidt startet

De siste dagene har det kommet flere nedslående nyheter om restauranter i Tromsø som må stenge dørene.  Samtidig legger Sydspissen hotell ned driften og 22 ansatte står uten arbeid.

Dette er et signal om at de økonomiske effektene av korona-krisen er i ferd med å slå inn for fullt. Reiselivsklyngen Arctic 365 har siden reiselivet ble stengt ned, arbeidet med å analysere virkningene på kort og lengre sikt. Korona-pandemien er i en begynnende fase, for det er ventet at en ny kraftig bølge med smitte vil inntreffe til høsten.  Ingen vaksine er foreløpig klar. Dermed vil reisevaner og flytrafikken fremdeles bli sterkt påvirket.

Det som virker klart, er at vinterturismen i Nord-Norge kommer til bli rammet av en dramatisk nedgang neste sesong.  Forklaringen er at 96 prosent av gjestene kommer fra utlandet.  Bransjen i nord må forberede seg på en svikt i omsetningen som langt vil overgå effekten av korona-utbruddet, som kom da årets sesong var i ferd med avsluttes.

Det mest optimistiske anslaget er en omsetningsnedgang på 35 prosent vinteren 2020–2021.  Reiselivet går nå inn i en tid der en viktig del av den nordnorske turismen faller bort, mange steder forsvinner også grunnlaget for helårsdrift.

Dette betyr at lønnsomme virksomheter som er bygget opp gjennom flere år, mange av dem eid og drevet av familier, vil oppleve at bunnen faller ut av markedet.

Børre Berglund i Arctic 365 forklarer til Nord24 at det finnes noen lyspunkter i dialogen med utenlandske operatører. Det er at etterspørselen kan komme til dreie over på mindre grupper. Det kan være en fordel for Nord-Norge som ikke har et industrialisert reiseliv innrettet på masseturisme. Mange av bedriftene er skreddersydd for 8–12 personer.

Dessuten har det internasjonale markedet fått med seg at Norge har håndtert pandemien godt, og Nord-Norge fremstår som et område med liten smittefare.

Men i sum er det på kort sikt dystre utsikter for reiselivet.  De økonomiske konsekvensene etter korona-pandemien kommer til å rive og slite i det norske samfunnet i lang tid. For å kunne møte situasjonen og sette inn tiltak, er det viktig med en ærlig og realistisk tilnærming. 

Realiteten er nyhetene fra Tromsø denne uka bare er en forsmak på det som vil ramme reiselivet Nord-Norge. Vi kommer til å se konkurser, avviklinger og tap av det som inntil nylig var trygge og lønnsomme arbeidsplasser. Nordlys har de siste ukene fortalt en rekke slike historier fra regionen.

Nå hviler det et stort ansvar på storting og regjering, ikke minst på de nordnorske politikerne.  De kan ikke løse en krise som er internasjonal, men de kan bruke virkemidler som får flest mulig bedrifter og arbeidstakere gjennom tunnelen og ut på den andre siden av pandemien.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse