Annonse
Illustrasjon: Disney Animation

Kritikken mot NRK er berettighet

NRK har de siste dagene fått kritikk, fordi vi i vår dekning av Frost 2 mandag denne uken ikke opplyste at filmen er inspirert av samisk kultur og at filmskaperne til Disney i lengre tid har samarbeidet med det samiske folk om innholdet i filmen.

Det er en kritikk som er berettiget.

NRK har de siste månedene hatt saker på flere av våre plattformer om det samiske samarbeidet med Disney, se blant annet:

(https://www.nrk.no/sapmi/disneyprodusent-vil-samarbeide-med-samene-1.14116353 https://nrksuper.no/ukategorisert/disney-vil-samarbeide-med-samene-10438 https://www.nrk.no/sapmi/frost-2-kommer-pa-samisk-1.14631300 https://www.nrk.no/sapmi/samer_-gammer-og-reinflokk-i-frost-2-1.14715919 https://www.nrk.no/sapmi/oscar-vinner-og-frost-2-produsent_-_-den-samiske-kulturen-har-en-unik-historie-1.14230144 https://www.nrk.no/sapmi/disney-reiste-til-sapmi-for-a-fa-hjelp-med-storfilm-1.14720223 ).

I intervjuet med produsenten denne uken ble det publisert en video på nrk.no og et innslag i Dagsrevyen, hvor den samiske inspirasjonen ikke kom frem.

Det var ikke vår intensjon å underslå dette. NRK har tvert imot et særskilt ansvar for å fremme samisk kultur.

Vi er ikke ferdige med dekningen vår av denne saken. Vi skal sørge for at vi sammen med NRK Sápmi lager godt og viktig stoff om samarbeidet rundt filmen før og under premieren til jul.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse