Annonse
For turnusansatte i helse, pleie, omsorgsektoren i Troms, for eksempel, er det kun 32,2 prosent som jobber heltid. Foto: Yngve Olsen

Kritisk lav andel heltid i Troms

Uønsket deltid er et problem i store deler av det norske arbeidslivet. Her er Troms ikke noe unntak. I våre kommuner er det alt for høy andel deltid. For turnusansatte i helse, pleie, omsorgsektoren i Troms, for eksempel, er det kun 32,2 prosent som jobber heltid.

Disse tallene er alt for lave. Hele og faste stillinger må være normen for å få et skikkelig arbeidsliv, og for å sørge for at de ansatte i kommunene kan gjøre den best mulige jobben og gi god kvalitet til dem som pleies. Problemet her er ikke folk som selv velger å organisere sitt arbeids- og familieliv slik det passer best for dem. Problemet er at vi vet at det er mange folk som gjerne skulle jobbet mer, men ikke får lov. Det er også mange som jobber deltid fordi de synes jobben er for tung eller vanskelig å stå i til at heltid oppleves som et reelt alternativ. Da må vi ta tak i dette og spørre om arbeidsplassen må organiseres annerledes. Dårlig bemanning er ofte et problem som fører til at mange velger deltid over heltid.

Forrige uke stemte Stortinget ned tre forslag fra SV om å styrke retten til heltid. De kunne vært en viktig del av arbeidet for å få ned andelen deltid, og vi vil fortsette å jobbe for flertall for disse forslagene. Men det aller viktigste her kan ikke gjøres fra Stortinget. Erfaringene fra kommunestyrer rundt omkring i landet er at det er tung materie å snu utviklingen. Det krever tid og det krever politikere som fokuserer på dette og satser på det. Det er sånn man bygger en heltidskultur. Derfor kommer det å få opp heltidsandelen til å være en sak SV kommer til å løfte høyt i kommunevalgkampen til høsten.

Andelen for alle ansatte av dem som jobber heltid i helse, pleie og omsorgsektoren er her i Troms særlig lav i kommuner som Gratangen, Lavangen og Balsfjord, der så mye som 7 av 10 arbeidstakere i helse, pleie og omsorg jobber deltid. I kommuner som Bardu, Dyrøy og Torsken, derimot, er tallene betraktelig lavere. Forskjellen mellom verste og beste kommune er på godt over 20 prosentpoeng. Det er viktig å se på både hva som gjøres riktig og hva som gjøres galt.

SV går til valg til høsten for å styrke heltidskulturen og bidra til at flere får reell mulighet til å jobbe heltid.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse