Annonse
SKAVLAN: Har fått masse tyn for å være slem med Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Her er han glad og fornøyd etter «frifinnelsen». Rådsmedlem Jens Johan Hjort og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen puster lettet ut. Skavlan også, ut fra kroppsspråket å bedømme iallfall Foto:Heiko Junge/Scanpix.

Kroppsspråkrådet

Man fikk inntrykk av at Skavlan var en elev som var blitt kalt inn på rektors kontor og raust tilgitt av de voksne.

Det kan være interessant å se universet en opererer i til daglig fra utsiden av og til. For noen uker siden var jeg i utlandet, og i en ledig stund sjekket jeg Twitter for å se om noe nytt hadde skjedd.

Det hadde det. Og det var ingen tvil om jeg hadde booket meg ut av moderlandet på feil tidspunkt, akkurat nå når det hadde skjedd noe av en slik oppsiktsvekkende verdensnyhet. Så forbanna typisk, liksom.

Det var Fredrik Skavlan som herjet i Twitter-feeden, norske nettaviser og andre sosiale medier. Det var en pine å være uten skikkelig nettdekning på telefonen, for basert på mengden reaksjoner var det tydelig at noen hadde blitt utsatt for grov sjikane, ond trakassering og det som verre var i programmet hans, kanskje til og med noen var drept.

Resten er, som kjent, historie. Skavlans intervju med Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson var straks en snakkis som genererte nyhetssaker og debatter i et heseblesende tempo. Men ingen var død. Åkesson gikk sågar selv ut og sa at han ikke følte seg trakassert. Men det var åpenbart ikke nok.

Da jeg omsider fikk sett programmet i reprise var skuffelsen stor, siden det verken var potensiell TV-historie (som i «historisk») eller noe spektakulært av noe slag som hadde hendt.

En leder av et politisk parti ingen andre etablerte partier i verken Norge eller Sverige hittil har villet tatt i med ildtang var plutselig et offer for den grufulle Fredrik Skavlan, som tillot seg å stille spørsmål ved et knippe helt vilt rasistiske, antisemittiske og inhumane uttalelser flere av Åkessons partifeller tidligere har kommet med.

Spesielt fremtredende Frp-ere var oppsiktsvekkende opptatt av å ta Åkesson i forsvar, dette til tross for de selv har vært uhyre opptatt av å understreke at dette er et parti de har fryktelig lite til felles med.

Det er merkelig hvordan noen glefser til bare muligheten til å kaste seg på offerretorikk melder seg. Likevel førte en historisk (bing!) seerstorm – som det het før i tiden – til at intervjuet endte opp med å bli en flere timers faglig diskusjon i Kringkastingsrådet.

Heldigvis ble denne diskusjonen sendt live i formiddag, for det var virkelig et underlig skue jeg er glad ble dokumentert for ettertiden. For fornuftens del endte rådet med å «frikjenne» Skavlan i form av et solid flertall (10 mot 4) mot å kritisere programmet. Noe annet hadde da også vært en komplett skandale.

Glefsing, ja. Rådsleder Per Edgar Kokkvold klarte til og med å lire av seg av Skavlan hadde glefset mot Åkesson, som om han var en TV-underholdningens Luis Suarez, og på et tidspunkt satt jeg og så på en debatt der flere representanter i Kringkastingsrådet, selveste åndseliten av medieeksperter, i fullt alvor diskuterte om Skavlans kroppsspråk under det påstått famøse intervjuet var kritikkverdig.

Skavlan, som selv var til stede og fikk gitt sin versjon av «skandalen», påpekte rett at det kanskje burde vært noen kroppsspråkanalytikere i salen neste gang, og ikke bare medieanalytikere.

Det hele var knapt til å tro, men jeg følte meg uansett privilegert som har en jobb der kroppsbevegelsene mine ikke er gjenstand for å tolke mine indre sjelsevner og presseetiske standarder. Heretter anbefaler jeg derfor alle som har tenkt å intervjue noen om å holde seg til avis og radio.

Alle som driver med revy og satire skal bare laste ned innslaget og forsyne seg grovt, her er det materiale for mange timers god underholdning.

Det var vanskelig ikke å streife innom ord som jålete, melodramatisk og pompøst over hele ordgildet. Ikke minst Kokkvolds gjentagende messing etterpå om hvilken konstruktiv og god debatt (han selv hadde ledet) dette hadde vært.

Man fikk inntrykk av at Skavlan var en elev som var blitt kalt på rektors kontor og raust tilgitt av de voksne.

Problemet er bare at denne saken ikke hadde noen verdens ting der å gjøre. Rådet må mer enn gjerne eksistere for å diskutere allmennkringkasterens kurs, etikk etc., men å debattere slike enkelthendelser hver gang noen få promille av seerne reagerer og er uenig i en programleders kroppsspråk og stemmeleie i intervjuer, fortoner det seg bare absurd og bisart.

Vi lever i en tid der det selv nedi bunnen av kommentarfeltet klages høylytt, i blokkbokstaver, med masse utropstegn, over hvor mye hjernedød, substansløs og hul underholdning vi pepres med fra alle kanter.

Det er mer enn nok pludring og koseprat og koz og klemz fra før. Selv Skavlan bobler tidvis over av dette selv.  Da skal vi prise oss lykkelige over at noen også evner å få oss til å tenke, diskutere og krangle.

At en tilregnelig og frisk partileder, som representerer et parti hvis flere sentrale medlemmer tidligere har marsjert i naziuniformer og sjikanert medborgere på det aller nedrigste vis, blir kjørt hardt er ikke bare OK. Det er også på sin plass. Vi trenger sågar mer av det.

Så kan vi heller være uenige om det er god eller dårlig TV, god eller dårlig humor osv. Men kroppsspråk og detaljerte, intrikate diskusjoner om spørsmålsstilling har absolutt ingenting i Kringkastingsrådet å gjøre. Da kan vi heller legge det ned.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse