Annonse
Jeg mener fortsatt at ideen om et OL i Tromsø er en god ide. Et nytt slikt prosjekt vil kunne utløse både anlegg og infrastrukturbygging i det nordlige Norge som hele landet kunne ha glede av. Et Arktisk OL under nordlyset vil kunne være så spektakulært at vi aldri før ville ha opplevd maken. Når vi ser hvor mange øvelser som gikk i flomlys under sist OL så er jo ikke engang mørketiden et problem, skriver Geir Seljeseth. Foto: Tromsø 2018

Kuldeslag på Lillehammer

Lillehammer vil nok en gang ha fatt i OL-pengene og mener de skal arrangere et nasjonalt OL. Det er i beste fall tullprat og i verste fall å forlede et helt folk. Problemet er at det kan ødelegge for muligheten til nok en gang å ha et OL i Norge.

Jeg mener og tror at det vil være en genial mulighet for å kunne løfte Norge langs kysten på en helt ny måte å ha et OL som bygger opp under fortellingen om kystnasjonen Norge.

Jeg kom til OL-løypene i Hafjell i forrige uke. Rett etter at OL-ilden hadde slukket i Sør-Korea skulle jeg la kroppen prøve bakkene hvor så mange norske medaljer ble hentet under OL i 1994. Med tanke på at bakkene møtte oss i 23 kalde minusgrader, så skal jeg ikke beskylde Lillehammer-ordføreren og resten av miljøet der for å ha fått heteslag når de ønsker et nytt OL tilbake til Mjøsbyen. Det må vel heller være et kuldeslag som nesten er en fornærmelse av resten av Norge.

Ingen må tro på løftet om et OL over hele landet hvis vi lar Lillehammer søke OL på nytt igjen på vegne av Norge. Det blir et nytt OL med tyngden av aktiviteten rundt Mjøsa og i flatbygdene på Østlandet. Dette er feil på samme mange vis at jeg nesten ikke kan får det sagt. Vi kan ikke nok en gang bruke de store pengene på et OL på Østlandet. Vi kan ikke nok en gang bruke de store pengene i nasjonen på infrastruktur på Østlandet. Vi kan heller ikke nok en gang miste anledningen til å fortelle den nasjonale historien fra kysten av Norge.

La meg først av alt gjøre det klart. Jeg mener det er viktig for Norge å arrangere et nytt vinter OL. Vi skal ikke være som de som ofte går på fest men aldri arrangerer selv. Norge er en stormakt når det kommer til vinteridrett og vi har et folk som er dypt interessert og engasjert når våre fremste kvinner og menn kjemper om medaljer. Det å arrangere et OL er ikke bare muligheten til å vise frem gode idrettsutøvere men også en mulighet til å vise frem landet på en måte som får oppmerksomhet i mange kriker og kroker verden rundt.

Det er like klart for meg at et OL ikke kan arrangeres i Norge uten en solid støtte i idretten, i folket og over hele landet. Da holder det ikke med å slenge ut noen ishockeykamper og testøvelser til steder som ligger andre steder i landet. Et OL i Norge må handle om at vi må fortelle den historien om Norge som vil gi oss nytte og glede i mange år etter et OL. Da vil et billig-OL på Lillehammer som snekres sammen i løpet av den neste året verken være realistisk eller fornuftig. Nå skal selvsagt vi ikke bruke mer på et OL enn vi trenger, men skal vi gjøre det bare billig så kan vi like godt la være. Vi håper i alle fall at den tidligere avdelingslederen i Lillehammer OL, Olemic Thommessen ikke er den som har regnet over tallene for Lillehammer og konkludert med at det ikke vil koste allverden.

Jeg mener helt ærlig at et nytt OL i Norge har egentlig bare to realistiske alternativ som ville kunne få nasjonal støtte. Jeg mener fortsatt at ideen om et OL i Tromsø er en god ide. Et nytt slikt prosjekt vil kunne utløse både anlegg og infrastrukturbygging i det nordlige Norge som hele landet kunne ha glede av. Hvis man fra sentrale krefter i idretten kunne være med og løfte et slikt prosjekt, i stedet for å sende regninger til organisasjonskomiteen så tror jeg prosjektet kunne løfte seg på en helt annen måte enn hva vi så forrige gang. Et Arktisk OL under nordlyset vil kunne være så spektakulært at vi aldri før ville ha opplevd maken. Når vi ser hvor mange øvelser som gikk i flomlys under sist OL så er jo ikke engang mørketiden et problem.

Den andre muligheten jeg mener finnes er et Bergen/Voss-OL. Med halløvelser i Bergen og uteidretten på Voss vil vi kunne få et Fjord-OL som vil kunne være med å promotere Norge som reiselivsdestinasjon og som en leverandør av sjømat fra et klart, blått hav. Når så Fana Skøyteklubb nesten på egenhånd har gjenreist norsk skøyteidrett så er interessen og engasjementet tilstede i Norges mest engasjerte by.

Jeg mener og tror at det vil være en genial mulighet for å kunne løfte Norge langs kysten på en helt ny måte å ha et OL som bygger opp under fortellingen om kystnasjonen Norge. Det mener jeg vil være et dristig valg og et valg som vil kunne gjøre Norge enda bedre som søker til et OL i 2030. Men kun etter en bred prosess hvor hele landet stiller seg bak. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse