... og mellom alle filmene, konsertene og forestillingene kan man møtes og slappe av på en av byens mange fine kafeer. Foto: Yngve Olsen

Kulturell og kjærlig

Jeg elsker å dra på kino. Jeg elsker å dra på konserter. Jeg elsker å dra på festival. Da er jeg også heldig som bor jeg i en fantastisk kulturby som tilbyr alt dette og mye, mye mer.

Tromsø er ikke bare en hyggelig by. Det er en skikkelig ung by. Ikke i alder. Det er mange byer som er nyere enn oss. Men med mange tusen studenter i en ganske liten by, så er gjennomsnittsalderen på innbyggerne nærmere meg enn mine foreldre. Det synes spesielt når det kommer til kulturlivet. Jeg legger ikke skjul på at mange voksne er flinke kulturbrukere i Tromsø, men de skal få trøbbel med å matche oss unge.

I byen vår er det alltid noe som koker på den kulturelle arenaen. Selv om julelysene tas ned i Storgata denne uka, betyr ikke det at stillheten senker seg. Når lysene slukkes over sentrumsgatene, tennes skiltene utenfor kinoen, og dermed snurrer filmfestivalen i gang.

Til sommeren er det Bukta og Rakettnatt det er duket for. Både våren og høsten kommer med Dansekarusellen. Hundrevis av unge bekler både salen og scenen for å vise frem moderne dans på våren og klassiske balletter før jul. NUFF er en ungdomsfilmfestival som lar unge skape filmer som kan overraske og glede. Jeg kunne ramset opp Tvibit-arrangementer, skolerevyer, konserter i hopetall.

Det vokser og gror mye mer i kulturlivet i Tromsø enn hva man skulle tro var mulig i en by med månedsvis med kulde og to måneder uten sol. Men akkurat kulden og mørket har vist seg som gode vekstvilkår for kultur i mange former.

Som ung i Tromsø har man tilbud om å oppleve en stor variasjon av både musikk, teater, dans og film, noe som er veldig bra. Det finnes en arena for alt fra ballett til metall-musikk og alt en kunne ønske seg imellom. Det er utrolig viktig å ha et bredt kulturtilbud tilgjengelig for ungdom, fordi det gjør oss til bedre voksne.

I fjor vedtok kommunestyret at det skulle innføres et kulturkort for ungdom i Tromsø, som skal sørge for at unge i kommunen får billigere tilbud om kultur. I en tid hvor «morroskatten» på kultur økes er det viktig med slike tiltak slik at alle får muligheten til å delta på kulturelle arrangementer. Vi unge fortjener politikere som ser oss og ikke er redde for å satse på oss. For det er først og fremst vi unge som blir rammet når prisen på kultur stiger.

Kultur er noe av det viktigste vi ungdom opplever, det er en av de viktigste faktorene som er med på å forme oss som mennesker. Kultur gir oss innsikt i andre menneskers oppfattelse av verden rundt oss eller andres følelser og utrykk. Kulturen hjelper oss til å finne og forstå våre egne. Derfor er det så viktig at vår by fortsetter å fremme allsidige, rimelige kulturtilbud for oss unge.

Noe av det viktigste som må til for at kulturkortet skal fungere er at alle kulturelle arrangører er med på en dugnad. En dugnad for ungdom. Det er avgjørende at de ser verdien av å ha et slikt tilbud og at alle er med å bidra til å styrke det. Dette gjelder både store og små, private og offentlige arrangementer. Jeg håper at alle som har muligheten ikke nøler med å bidra til å løfte kulturtilbudet for unge i Tromsø, og at det blir et hav av tilbud tilgjengelig for enda flere. Jeg er helt overbevist om at hvis kulturkortet blir noe alle slår ring om så kommer alle vi unge til å gå på enda flere konserter, enda flere revyer og kulturlivet vil fortsette å blomstre.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse