Annonse
Unge brukere av Kulturhuset i Tromsø. Foto: Nordlys/arkiv

Kulturen taper i hele landet

Tror du det blir mer eller mindre kulturaktivitet når en deler ut halvparten så mye penger til nødvendige byggearbeider?

Med ett år igjen til valget kan vi slå fast at kulturhusene rundt omkring i landet er blant de store taperne etter årene med blåblå regjering.

Visste du at etter åtte rødgrønne år med stabile bevilgninger til lokale og regionale kulturhus, har den blåblå regjeringen sørget for å halvere støtten til oppgradering, nybygg, tilbygg og ombygg? Regjeringen flyttet kulturhusene ut fra statsbudsjettet og inn som en del av alle de som skal dele overskuddet fra Norsk Tipping. Og bevilgningene sank dramatisk: Fra 128 millioner til 63 millioner. Tror du det blir mer eller mindre kulturaktivitet når en deler ut halvparten så mye penger til nødvendige byggearbeider?

Svaret gir seg selv. Dette er store og små hus; viktige hus for kor, korps, teater og dans; avgjørende deler av de levende lokalmiljøene. På to år er støtten halvert, og dette er villet politikk. Den kulturelle grunnmuren, som disse husene kalles i Enger-utvalgets rapport fra 2013, trenger oppgraderinger, nybygg, forbedring av akustikk og ombygging. I stedet vokser etterslepet på vedlikehold og utvikling, og vi får uegna rom for framføring og øving. Det blir som å spille golf i en oppoverbakke.

Landets fylkeskultursjefer har ropt høyt og i kor et stort varsko. Det samme har Kulturhusnettverket, som organiserer 90 % av landets hus. De har møtt til høringer i Stortinget og uttrykt sin store bekymring over å bli brukt som en salderingspost for regjeringen.

Arbeiderpartiet er tydelig: Det må bli slutt på å strupe det lokale kulturlivet. I stedet må det rustes opp, slik at folk får et godt tilbud der de bor. Da trenger vi et større kulturbudsjett og romsligere kommuneøkonomi. Det hjelper lite med flotte forestillinger på Operaen i Oslo for alle som bor i en helt annen del av landet. De må ha utstyr og lokaler som kan brukes av tenåringsjentene som vil starte band, av aspirantene i korpset, av teatergruppa som setter opp sin årlige revy, og av Riksteatret når det kommer på besøk.

Kulturhusene er viktige brikker i kulturnasjonen Norge. Dette må gjenspeiles i regjeringens politikk. Husene må anerkjennes for den funksjon de er bygget for, og settes i stand til å drive aktivitet til en pris som gjør kulturen tilgjengelig for alle. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse