Annonse
Nordnorsk Kunstmuseum.

Kulturminister - vis vei!

Nå har jeg hørt deg snakke på P2 fra Olavsfestdagene. Du ønsker en god representasjon av samfunnets borgere inn i ledelse av kunst- og kulturorganisasjoner.

Så kjære kulturminister, jeg vil oppfordre deg til å vise vei for hva begrepet representativitet skal innebære av aktive handlinger

Jeg skriver til deg her på Nordnorsk debatt for å oppfordre deg til å gjøre en forskjell i en sak som jeg opplever ligger ditt hjerte nært.

Det enkle grep er å stille krav i tilskuddsbrevene når du og ditt departement deler ut statlige midler, altså stille krav om representativitet i styrene.

Kulturdepartementet må også selv endre sin praksis med å oppnevne personer som styremedlemmer til organisasjoner og institusjoner uten en helhetlig vurdering av styrets sammensetning. En praksis uten valgkomité sikrer ikke tilstrekkelig representativitet. Det sikrer heller ikke at styret har en tilstrekkelig kompetanse, selv om det enkelte styremedlem er dyktig. Det gjør også at styret kan mangle legitimitet.

Situasjonen rundt Nordnorsk Kunstmuseum er blitt et symbol på hvor kompleks ledelse av en kulturorganisasjon er, og hvor galt det kan gå når styret skal utøve sin makt uten en god prosess. Vi har også sett at en selveiende stiftelse er en vanskelig organisasjonsform når det blir uro, når hverken vedtekter eller stiftelsesloven er skodd for dette.

På regjeringens egne sider kan vi lese at representativitet er viktig for tillitsbygging. Vi skiller mellom sosial representativitet ut fra bakgrunn, og menings-representativitet ut fra politisk synspunkt. For styret og ledelse av kunst- og kulturorganisasjoner trenger vi begge perspektivene.

Så kjære kulturminister, jeg vil oppfordre deg til å vise vei for hva begrepet representativitet skal innebære av aktive handlinger.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse