Annonse
Nordnorske Opera og symfoniorkester er en del av den nordnorske kulturavtalen, som nå er i ferd med å rakne på grunn av at Nordland trekker seg ut.

Kultursamarbeidet i nord rakner

Det er trist å se hvordan Nordland svikter det nordnorske kultursamarbeidet, skriver Bjørn Harald Larsen.

Det spesielle og stort sett vellykkede kultursamarbeidet i Nord-Norge er i ferd med å rakne. Det er fylkespolitikerne i Nordland som nå hugger store biter av avtalene som er inngått mellom de tre fylkene her nord. Stein for stein foreslår de nå fjernet det økonomiske grunnlaget for samarbeidsavtalen mellom de tre nordligste fylkene. Det har skjedd uten særlig informasjon på forhånd.

Samarbeidsavtalen går kort fortalt ut på at Finnmark, Troms og Nordland mottar statsstøtte til en del viktige og store arrangementer i nord, mot at fylkene og kommunen gir sin økonomiske støtte. Dette har tilsynelatende fungert godt i mange år. Avtalen, som har fire års varighet, har tilsynelatende fungert godt.

Men nå har politikerne i Nordland fylkeskommune fått mer enn nok. Og har varslet at de trekker seg ut av den nordnorske kulturavtalen. Det blir for dyrt for Nordland fylkeskommune, hevder de. 

Jeg vet ikke om fylkespolitikerne i Nordland har vært fullstendig klar over hva dette innebærer også for støtten de får fra Staten til driften av institusjonene som har hele landsdelen som arbeidsfelt.

Slik journalist Anki Gerhardsen skrev i Nordlys i forrige uke betyr Nordland fylkeskommune sitt nei til avtalen, også «døden» for flere viktige kulturorganisasjoner i landsdelen. Noen av dem rammer ungdommer i nord særlig hardt. Plutselig står Tvibit i Tromsø i fare på grunn av manglende økonomi. Nordnorsk Filmsenter i Honningsvåg vil få en særlig vaklende grunnmur, for å nevne noen av de mange institusjoner som sliter om vedtaket i Nordland fylkeskommune gjennomføres.

For Festspillene i Nord-Norge kan manglende økonomisk støtte fra Nordland på en million kroner årlig få alvorlige konsekvenser, skal vi tro festspilldirektør Maria Utsi.

Festspillene i Nord-Norge ble bestemt etablert av fremsynte kulturinteresserte rundt et kaffebord i Harstad i 1965. I Iøpet av årene har de opplevd både oppturer og nedturer, men når de fikk økonomisk «lufterom» og våget å satse var utviklingen enorm. Som leder av kulturredaksjonen i Nordlys i flere år, fikk jeg glede av å oppleve den spennende tiden da man våget å satse nytt under blant annet Tove Karoline Knutsen og Birger Carlsen sin ledelse.  At man i blant overskred budsjettene, ble tilgitt når man fikk iverksatt nye og spennende programendringer.

Hvis man nå må kutte en million kroner på grunn av økonomisk «vandalisme» fra Nordlandspolitikerne, frykter jeg at man ser begynnelse på slutten til festspillene i Harstad.

Jeg synes det er ganske oppsiktsvekkende at fylkesråd Willy Ørnebakk i Troms sier seg fornøyd med avtalene som jeg frykter vil rasere mange kulturinstitusjoner og kulturtiltak i Troms. Det sier jo litt om holdningene til politikerne i Nordland når de sier nei til TVIBIT i Tromsø. Jeg lurer oppriktig på om de aner hva TVIBIT er?

Også Nordnorsk Opera- og symfoniorkesteret, som nå er blitt hele landsdelens kulturelle fyrtårn innen kulturlivet, har ikke unngått sparekniven og man følger innstillingen fra Nordlandspolitikerne. De kan- risikere å få over tre millioner kroner mindre over statsbudsjettet. Dette trass i at NOSO har tilført Nordland og Bodø nye 20 musikerstillinger, og Bodø over fem millioner kroner i årlig husleie for «Kulturslottet» i Bodø.

Det er all grunn til at Tromsø får sitt eget konserthus, «Klanghuset» så snart som mulig. Og da ikke bare fordi man trenger det sårt, men fordi avtaler med Nordland fylkeskommunen viser seg å ikke være helt til å stole på.

Ideen om et eget nytt konserthus sammen med undervisningslokaler  for musikkonservatoriets studenter er glimrende. Tromsøs mange musikkinteresserte fortjener det.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse