Annonse
Den mest moderne utgaven av F-16 smadres fullstendig i kamp, sammenlignet med F-35 (bildet). Det forteller hvorfor Norge kjøper F-35. Norge og pilotene våre fortjener det beste flyet, skriver Hårek Elvenes. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret

Kun det beste kampflyet er godt nok

Einar Sørensen har sikkert de beste hensikter for Forsvaret, men går for dyre og utdaterte løsninger. Det er en svært dårlig løsning å kjøpe nye F-16 i stedet for F-35.

Det finnes ikke hold i Sørensens påstand om at langtidsplanen rakner. Snarere tvert imot. Langtidsplanen har bredt flertall på Stortinget. Forsvarsbudsjettet er reelt økt med 30 % siden 2013, og øker med nesten fire milliarder fra 2018 til 2019. Reservedels- og ammunisjonslagre er fylt opp, for eksempel i Heimevernet. Etterslepet på vedlikehold er tatt igjen. Hæren og Heimevernet har gjennomført store vedlikeholdsøvelser, og 5500 kjøretøy, våpensystemer og annet utstyr er nå satt i stand. Til sammen er det gjennomført ekstra vedlikehold for flere milliarder kroner. Forsvaret er nå i bedre stand og øver mer enn tidligere.
 
Samtidig erstattes en rekke av Forsvarets hovedkampsystemer med nye og moderne systemer: Kampfly, ubåter, maritime overvåkingsfly, kystvaktskip, artilleri, kampluftvern, pansrede kjøretøy med mer. Det årlige investeringsbudsjettet, inkludert eiendom, bygg og anlegg, utgjør nå 20 milliarder kroner.
 
Forsvarsbudsjettene kommer til å øke ytterligere de neste årene. Forsvarssjefens tale i Oslo Militære Samfund nylig er viktig, og vil bli fulgt opp av regjeringen i arbeidet med den nye langtidsplanen for Forsvaret. Neste langtidsplan legges fram for Stortinget våren 2020.
 
Sørensen ønsker kun å kjøpe 25-30 F-35 kampfly, i stedet for de planlagte 52 flyene. Han ønsker i stedet å kjøpe erstatte dagens F-16 med nye F-16. Det er ingen god idé. Selv splitter nye F-16 er totalt underlegne F-35. Under øvelse Red Flag vinteren 2017, en av verdens største jagerflyøvelser, beviste F-35 hvor enormt overlegent dette flyet er i møte med eldre fly, inkludert F-16. Under øvelsen oppnådde F-35 en tapsrate på 1:20. For hvert F-35 som ble skutt ned i simulert luftkamp, skjøt F-35 ned hele 20 fly.
 
Konklusjonen er at den mest moderne utgaven av F-16 smadres fullstendig i kamp, sammenlignet med F-35. Det forteller hvorfor Norge kjøper F-35. Norge og pilotene våre fortjener det beste flyet.
 
Sørensen mener det vil være kostnadsbesparende å anskaffe F-16 for å supplere et lavere antall F-35. Det er feil. Luftforsvarets driftsutgifter vil tvert imot øke betraktelig med to forskjellige kampflytyper, stikk i strid med Sørensens påstand. Som et lite land er det økonomisk fornuftig at Norge holder seg med en type kampfly.
 
Jeg har ingen grunn til å tvile på Sørensens engasjement for Forsvaret. Sørensens løsninger vil like fullt virke mot sin hensikt, og forhindre den modernisering av Forsvaret som er nødvendig for å møte nye og avanserte trusler.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse