Annonse

Kunst med bruksanvisning

Maktmennesker som Esbati må tåle å bli karikert, krenket og gjort til gjenstand for hardtslående satire.

Thomas Knarvik har forlatt ytringsfrihetens rom og parkert sin kunst på overgrepenes søppelfylling.

Det pågikk i forrige uke en intens debatt på TV, i aviser og ikke minst på Facebook, om apestreker i de høyere intellektuelle luftlag i hovedstaden.

Foranledningen var at den norske kunstneren Thomas Knarvik hadde begått en karikatur av den svenske politikeren Ali Esbati, der den sterkt venstreorienterte Esbati, som har iransk bakgrunn, ble fremstilt som en ape.

Mange oppfattet dette som en renheklet rasistisk karikatur, noe som fikk Facebook-høyre til høylytt å ta Knarvik i forsvar.

Det er en ganske vanlig foreteelse for karikaturtegnere å fremstille politikere i dyreskikkelse. For noen få år siden ble eksempelvis Erna Solberg fremstilte i en hovedstadsavis som en feit purke, som til alt overmål var i ferd med å bli bedekket.

Hvor smakfull tegningen var, ble selvsagt debattert, men de fleste mente at den lå godt innenfor ytringsfrihetens rammer. I satiremagasinet Charlie Hebdo har det jevnlig blitt trykket minst like ekstreme fremstillinger av diverse maktmennesker. 

Apefremtoninger er kanskje den mest brukte dyrearten blant avis- og karikaturtegnere. Men er det ikke rasisme å fremstille en politiker med innvandrerbakgrunn som en ape?

Mange har ment det. Forsvarerne mener Knarviks provokasjon må tolkes som en kritikk av Esbatis stadig gjentatte anklager mot meningsmotstandere som han ofte stempler som rasistiske.

Men virkelig kuriøst ble det da kunstneren selv i en debatt på TV2 kunne opplyse at hans tegninger må forstås ut fra hans intensjon med kunstverket.

Siden det kan fremstå som noe vanskelig å gå inn i Knarviks hode, bør vi nok be om at hans kunst heretter kommer med bruksanvisning.

Maktmennesker som Esbati må tåle å bli karikert, krenket og gjort til gjenstand for hardtslående satire. Hans iranske bakgrunn endrer ikke på det. 

Men når Knarvik, mens debatten pågikk, avleverte en tegning der et faktisk eksisterende spedbarn blir tegnet som en halvape, har tegneren forlatt ytringsfrihetens rom og parkert sin kunst på overgrepenes søppelfylling.

At barnets foreldre heter Trond Giske og Haddy N´jie unnskylder ikke overgrepet mot et forsvarsløst, konkret eksisterende barn.

Tegningen er motbydelig, ondsinnet og trenger ingen tolkninger.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse