Annonse
Amund Sveen må gjerne meine at næringslivstopper i Harstad og andre steder sitter igjen med "unødvendig stor privat rikdom". Men vil han beskatte de rike hardere, får han jobbe for dette politisk og ikke prøve å forkle sin politiske kampanje som kunst, skriver Oddmund Enoksen.

Kunst som fikenblad

Forstår jeg Sveen rett, skal han ha seg frabedt at noen utenfor kunstsfæren målbærer synspunkter på hva som måtte være eller ikke være kunst. Og en advokat er angivelig ekstra diskvalifisert fra å skulle meine noe om dette.

Under valgkampen i 2013 arrangerte partiet Rødt busstur til Holmenkollen for å vise hvordan de rike bodde. Under Festspillene i Harstad seks år seinere ville Sveen må gjerne meine at næringslivstopper i Harstad og andre steder sitter igjen med “unødvendig stor privat rikdom”. Men vil han beskatte de rike hardere, får han jobbe for dette politisk og ikke prøve å forkle sin politiske kampanje som kunst.Sveen og hans Nordting kopiere Rødts «rikingsafari».  Men det som for Rødt var et partipolitisk stunt, ble i Harstad presentert under merkelappen “kunst”.

Sveen uttalte dengang til Harstad Tidende at han “hadde forståelse for at folk har ulike oppfatninger om hva kunst skal være”.

Den forståelsen varte ikke lenge. For på Nordnorsk Debatt 10. juli i år (Mer kunst, mindre Enoksen) er Sveen fornærma over at jeg har tillatt meg å stille spørsmål med hvor mye kunst det er i å henge ut folk med høg formue. I tillegg er han bekymra for at kunsten får trangere kår fordi Nordnorsk kunstmuseum sløser bort midler på advokathonorarer til meg.

Skatt og kunst

Sveen må gjerne meine at næringslivstopper i Harstad og andre steder sitter igjen med “unødvendig stor privat rikdom”. Men vil han beskatte de rike hardere, får han jobbe for dette politisk og ikke prøve å forkle sin politiske kampanje som kunst.

For de som måtte ha kunstneriske anlegg, er det faktisk også rom for utfoldelse i politikken.  Å utforme en god skattepolitikk, er i praksis litt av en kunst. Høyres stortingsrepresentant Johan C. Løken klassifiserte i 1992 delingsmodellen som “juvelen” i daværende skattereform. Og den tyske rikskansleren Otto van Bismarck skal ha uttalt at politikk er det muliges kunst.

Forstår jeg Sveen rett, skal han ha seg frabedt at noen utenfor kunstsfæren målbærer synspunkter på hva som måtte være eller ikke være kunst. Og en advokat er angivelig ekstra diskvalifisert fra å skulle meine noe om dette.

Jeg forbeholder meg ikke bare retten til å ha ei oppfatning om hva som er kunst, men også retten til å gi uttrykk for denne oppfatninga. Heilt uavhengig av Sveens dirrende peikefinger med beskjed om å holde fingrene av kunstfatet.

Advokathonorarer og god debattskikk

Jeg kan berolige Sveen med at jeg ikke fakturerer Nordnorsk kunstmuseum for mine avisinnlegg. De er skrevet av meg som privatperson.

Men det hører til alminnelig god debattskikk å opplyse om eventuelle tilknytninger som man måtte ha til personer eller organisasjoner som man skriver om. Derfor gjorde jeg i mitt siste innlegg oppmerksom på at jeg hadde et advokatoppdrag for kunstmuseet i tvisten med den tidligere direktøren.

Sveen synes på si side ikke å være synderlig opptatt av hva som er god debattskikk eller ikke. I sine to første innlegg unnlot han å opplyse om sin oppdragstilknytning til museet. At jeg påtalte dette, har ikke falt i god jord. For jeg har må vite avslørt at  Sveen, som er «running for president» i et uavhengig Nord-Norge, også på Svalbard har tenkt å konkurrere med en sittende president om å gjøre noe “Great Again”.

Det marginaliserte Nord

Sveens forestilling om at vi som bor i Nord-Norge og ellers i nordområda, er “marginalisert” og derfor må gjøres større igjen, er bare ei ny tapping av versjonen om vår landsdel som et offer for slemme krefter sørpå. Sveen og hans Nordting er fri til å dyrke denne myten. Men det bør skje på andre måter enn å suge til seg midler som Stortinget har bevilga for å fremme billedkunst og kunsthåndverk i landsdelen gjennom Nordnorsk kunstmuseum.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse