Annonse
KULTURKJEMPE i NORD: Hålogaland Teater i Tromsø. Foto: Nordlys

Kunst og kommers i Tromsø

Akkurat nå er det kunsten som leverer den viktigste samfunnskritikken i Tromsø. Og Hålogaland Teater står midt i skuddlinja.

Gratisbilletter til folket er underveis.

Rett før helga delte Kulturrådet ut en rekke arbeidsstipend til kunstnere. Kristin Danielsen, som er direktør for Kulturrådet, skrev på Facebook at verden er inne i en vanskelig tid, og at vi derfor trenger kunstens skråblikk og analyse mer enn noen gang.

Det er jeg helt enig i. Kunsten har en verktøykasse som gjør det mulig å snakke om det komplekse og motsetningsfylte, uten å love en fasit. I kontrast til journalistikken og politikken, som ofte fremmer skarpe vinklinger og åpenbar forklaring, kan kunsten løfte fram det fragmenterte og det uoversiktlige. Den kan koble det rasjonelle med det irrasjonelle, fornuften med følelsene, leken med alvoret, fiksjonen med virkeligheten, og gi folk en fortelling om verden som ingen andre kan gi.

Da er det selvfølgelig livsviktig at vi har institusjoner som sørger for at disse fortellingene kommer ut til nettopp folket. Mer om det snart.

En som virkelig behersker kunstens verktøykasse er performanceartisten Amund Sjølie Sveen. Han fyller for tiden en av salene på Hålogaland Teater med forestillingen ”Nordting”. Et konsept som minner om et politisk folkemøte, og som trekker dagsaktuelle problemstillinger inn til vurdering og avstemning. Hver forestilling er unik og hver dag er det nye tema det skal stemmes over. Fundamentet er allikevel en markant kritikk av globalisert økonomi, grådig ressursutnyttelse og opphopning av makt.

Men med Nordting retter også Sveen pekefingeren mot kunstfeltet og kunstinstitusjonene, og Hålogaland Teater får hard medfart. Som Nordtings ordstyrer  legger han nemlig fram reelle tall og evalueringsrapporter, og kritiserer i skarpe ordelag.  Han beskylder teateret for å ha gitt opp kulturen og heller satse på lettvint kommers. Han minner om at HT får 70 millioner kroner i offentlig støtte, at det ble etablert for folket her nord og at teateret en gang satte dagsorden og skapte furore. Men nå mener Nordtings ordstyrer at HT er et uviktig teater som har ett eneste mål for øye: please sponsorer og hindre at besøkstallene går ned.

Teatersjef Inger Buresund vil kanskje replisere at det faktisk er HT som slipper Nordting og Sveen til, og at kommers gir penger til smalere kunst. Det er riktig, og HT er ikke så ensidig som det kan høres ut. Men vi kan allikevel godt diskutere de mest alvorlige spørsmålene forestillingen reiser: Hva er egentlig et statsfinansiert teater sin samfunnsoppgave? Og hvem skal teateret rette sin virksomhet mot?

Pussig nok faller nemlig Nordtingets kritikk sammen med avisa iTromsøs grundige kartlegging av det samme teaterets billettpraksis. Her kommer det fram at HT deler ut gratisbilletter til en verdi av en halv million kroner årlig. Og det er ikke ”folket her nord” som får økonomisk bistand for å ta del i kunstens samfunnssamtale. Tvert imot. På lista over dem som slipper gratis inn står næringslivsledere, direktører, mediefolk, politikere og andre offentlige profiler. Den pengesterke makta altså. ”Folket” derimot, de må grave i egen pengepung.

Buresund forsvarer seg med at dette er markedsføring, og at det er vanlig praksis i hele feltet. Det har nok Buresund rett i. Den som vil granske gratislistene til norske kulturinstitusjoner kommer til å få dette bekreftet. Men det blir ikke mer musikalsk av den grunn.

Vi lever i en vanskelig tid. Vi trenger kunstens skråblikk og analyse. Men hvis vi skal få folket til å støtte videre offentlig finansiering av kunstens institusjoner, så er det livsviktig at folket føler seg inkludert. Hvordan Hålogaland Teater skal løse dette uten å kompromisse med kunstnerisk kvalitet, blir den viktigste oppgaven framover.

P.S. Nordting melder nå at de har hatt HT sin billettpraksis oppe til debatt. Under lørdagens folkeforsamling ble det bestemt at elitesatsing skal bekjempes. Gratisbilletter til folket er underveis. Enstemmig vedtatt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse