Annonse
Arnøyhamn skole har alt som trengs, inkludert gymsal og basseng. Det bygges nye boliger i bygda. Her satses det, mens kommunen vil ta oss tilbake til steinalderen, skriver Trond Simonsen. Foto: Ola Solvang

Kunsten å legge ned et godt fungerende samfunn

Åpent brev til Skjervøy kommunestyre, ordfører og rådmann.

Når en hører om hva Senja-kommunan stiller opp med i forbindelse med etablering av nytt slakteri på Senja, innser en kor lite Skjervøy kommune satser på Arnøysamfunnet, til tross for at verdiskapninga pr. innbygger er betydelig.

Så klarte de endelig å få lagt ned skolen i Arnøyhamn. Det har jo vært en fanesak for kommunen i mange år.

Kommunen med ordfører mener at det finnes gode alternativer for elevene fra Arnøyhamn evt. Lauksletta. De kan velge mellom å reise ca 1 time, hver vei, med buss fra Lauksletta til Årvik eller ta ferga og gå på skole på Skjervøy. Dette betyr reise med ferga som går 7.15 fra Lauksundkaret, hjemmefra kl. 0700 og med retur 1430 fra Storstein ca 1 time og 30 min hver vei. Mener Ordføreren at dette er gode alternativer for en 6 åring? Siste alternativ er jo i praksis å flytte.

Ordføreren, som er fra Årviksand, mener at nå må vi endelig kunne enes om en skole, den i Årviksand. Men hvordan var enigheta da første rassikring skulle bygges. Da ble Arnøysamfunnet enig om at det var viktig å sikre veien mellom Årviksand og Arnøyhamn først, slik at ungdomskoleelevene fra Årvik fikk en tryggere skolevei. Dette til tross for at rasfaren i Singelaorådet er mye større. Det er faktisk den mest rasutsatte veien i hele Troms fylke.

Til opplysning for de som ikke er kjent på øya ligger Årviksand ved veienden, Arnøyhamn ligger midt på øya og Lauksletta i andre veienden av øya. Arnøyhamn skole har alt som trengs, til og med gymsal og basseng. Det gikk ikke lang tid etter tunnelen var ferdig krevde før Årviksamfunnet krevde egen ungdommskole - og det fikk de. Det var for langt å pendle til Arnøyhamn. Nå skal de altså sende 6 åringer fra Arnøyhamn evt. Lauksletta til Årvik. Gir det mening??

Den offentlige skolen ble altså vedtatt lagt ned til fordel for en privat skole i Årviksand. Skjervøy kommune har med dette sagt fra seg ansvar og styring for grunnskoleelevene på Arnøy.

Leste for en tid tilbake en lederartikkel i fremtid i nord, der redaktøren harselerte med en lokalpolitiker fra Arnøyhamn. Redaktøren mente at vi burde skape flere arbeidsplasser her i bygda for å berge skolen. Vi har arbeidsplasser i overflod her ute. Arnøy laks er en av de mest moderne arbeidsplassene i Troms fylke, med store utviklingsmuligheter. Kanskje opp i mot 100 arbeidsplasser. Hit dagpendler det arbeidsfolk fra Årviksand, Arnøyhamn og Skjervøy. Her er arbeidsfolk fra hele Norden pluss noen fra Øst-Europa! Skuffende at redaktøren i lokalavisen våres ikke har fått med deg det.

Det vi treng hjelp til her ute er rassikring av vegen mellom Arnøyhamn og Lauksund. Etter at Langbakken på Skjervøy ble utbedret, trodde vi enfoldige Arnøyværinger at no skulle kommunen og Skjervøysamfunnet hjelpe oss med rassikring av vegen + rassikring av skolen og området rundt.

Men ka e de vi høre? No e det ny bru over Skattørsundet som skal prioriteres. Trafikken her e jo snart like stor som over Tromsøbrua. Vi må jo også få ny tunnel under Maursundet, kanskje en hver vei, for tunnelen e jo livsfarlig å ferdes i. Bare tull! Etter utbedringa går det fint å kjøre her, tar bare 3 minutter å kjøre igjennom i 60 km i timen. Eg føler meg sikker på at flesteparten som bor på Skjervøy tettsted mener at ny bru må komme, før rassikring av vegen på Arnøya. Et tydelig signal på kor dårlig informasjonen ut til innbyggeran på Skjervøy har vært om hvordan ståa på Arnøya er.Vi blir egentlig ikke tatt på alvor.

Her hadde vi et håp om at du herr redaktør, talte våres sak! Skrevet med store bokstaver at rassikring på Arnøya må komme før vi i det hele tatt snakke om ny bru og ny tunnel under Maursundet.

Når en hører om hva Senja-kommunan stiller opp med i forbindelse med etablering av nytt slakteri på Senja, innser en kor lite Skjervøy kommune satser på Arnøysamfunnet, til tross for at verdiskapninga pr. innbygger er betydelig. Kanskje størst i Troms fylke. Arnøya er som et mini Senja. Det er boliger under oppføring her i Arnøyhamn og Lauksletta for omkring 20-30 millioner. Her satses det, mens kommunen vil ta oss tilbake til steinalderen.

Første prioritet no her i kommunen er ny gjestebrygge i Skjervøyhavna forteller ordføreren stolt. No går det så det griner.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse