Annonse

Kutt etter kutt etter kutt...

Hva skjer når man skal kjøres til bristepunktet, brukes opp. Som om vi ikke går på nåler og går med nok dårlig samvittighet som det er allerede.

Jeg kan ikke si jeg har mange år på baken når det gjelder min lærerkarriere, men noe jeg vet er at det har vært snakk om store kutt siden jeg startet min vei i Tromsøskolen for fem år siden. Før det jobbet jeg som vikar på nesten samtlige skoler på Tromsøya, Kvaløya og Fastlandet. Som vikar får du ikke kjenne den «virkelige» trøkken og aner ikke hvordan skolen står økonomisk. Du får en bunke papirer i hånda med vikaropplegg, branninstrukser og skolens rutiner og regler. Selv om du ikke ser eller hører særlig om skolens dårlige økonomi når du går som vikar får du likevel med deg forskjeller. Det være seg skolebygningen(e), digitalt utstyr, materiell i form av sunnslitte bøker, kopipapir fremfor tegneark, ødelagt kunsthåndverksutstyr, ubrukelige gitarer og lignende. Nå som jeg har et innblikk i hvordan hverdagen som lærer er, både faglærer og kontaktlærer, og vet hvor skoen virkelig trykker er det dessverre mye som går på økonomien.

I nær fremtid skal vi kaste oss over en ny læreplan. Vi skal rive oss løs fra læreverk og skolebøker. Elevene skal få skape, utforske og erfare. Hvordan skal dette ivaretas i Tromsøskolen hvis det har seg slik at det skolen har råd til er å kanskje kjøpe inn tegneark, men det kan jo være det mangler maling, pensler og annet for å male nok et bilde. Innkjøpsstopp er ikke et ukjent begrep blant oss lærere. Nå er det ikke bare det vi har å frykte, perioder med innkjøpsstopp har vi kommet oss «fint» gjennom før.

Min største frykt er å miste flere av mine dyktige, faglig sterke, engasjerte lærerkollegaer i Tromsøskolen. Hva skjer når det kuttes 50 lærerstillinger? Eller om det lar seg gjøre å kutte assistenter, kanskje? Vi er ikke bare lærere i Tromsøskolen. Det er en haug med dyktige assistenter som hjelper oss gjennom skolehverdagen. Det med å jobbe tett sammen med lærerne om enkeltelever og elevgrupper. Hva om det går dithen at det kuttes i assistentene på skolene? De «kjøpes» gjerne av lærerstillinger, for å kunne dekke opp rundt de barna som trenger det aller mest, men som ikke kommer under kravene til å få tildelt midler. De som faller mellom to stoler, trenger tett veiledning for å komme seg gjennom en skoledag – og de som ikke fysisk klarer seg alene. Hvor disse kuttene vil kjennes aller mest vet vi ikke før vi må kjenne på dem, oppleve dem ordentlig på kroppen. La meg ikke gå inn på sykefraværet, som også har vært et «hett» tema i kommunen. Hva skjer når man skal kjøres til bristepunktet, brukes opp. Som om vi ikke går på nåler og går med nok dårlig samvittighet som det er allerede.

Det er rett og slett horribelt at kuttene i Tromsø kommune skal gå utover de som har bygget landet, våre eldre, og de som skal drive det videre, våre barn. Finnes det ikke noen takknemlighet for det som har vært eller noen håp og lysninger i fremtiden? Har det seg sånn at vi må bare komme oss gjennom dette også? Skal vi legge oss på et minimum eller lavere for å overleve dagene som kommer til det forhåpentligvis snur? Det er skremmende at «skolepartiene», som er FOR skole, er de som står i spissen for kuttene i skolen.

Som både mor til fire, fra ungdomsskolealder til barnehagealder, og lærer til flere titalls elever kjenner jeg en frykt for fremtiden. En frykt for mine egne barns skolegang og for mine elevers skolegang. Jeg har valgt dette yrket for at jeg vil være med å skape, engasjere og utvikle. Ikke for å se hvor lite penger vi kan bruke for å gå i balanse. Noe må gjøres og det må gjøres nå, kutt i skolen er absolutt ikke en løsning når det allerede er så snevert som det har vært og er.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse