Annonse
RENTA: Norges Bank satte fredag ned styringsrenta fra 0,75 til rekordlave 0,25 prosent. Aldri før i Norges Banks over 200-årige historie, har styringsrenta vært så lav. Nå må bankene følge opp. Foto: Norges Bank

Kutt renta nå!

Dersom ikke norske banker kjenner sitt ansvar nå, får ikke rentekuttet fra sentralbanken den virkningen det er meningen den skal ha. Det kan koste oss alle, norske banker inkludert, dyrt.

Klarere kan det ikke sies, og nå er det opp til norske banker å vise samfunnsansvar og følge sentralbankens beslutning.

Norges Bank satte fredag ned styringsrenta fra 0,75 til rekordlave 0,25 prosent. Aldri før i Norges Banks over 200-årige historie, har styringsrenta vært så lav. Forrige bunnrekord var 0,5 prosent.

Det var på et ekstraordinært møte torsdag at Norges Banks komité for pengepolitikk og finansiell stabilitet enstemmig vedtok det store rentekuttet. Bakgrunnen er selvsagt koronakrisen. I en pressemelding skriver banken at «lavere lånekostnader på eksisterende og nye lån vil kunne gjøre det enklere for norske bedrifter å komme seg gjennom en krevende tid. Det vil også kunne hjelpe husholdninger som opplever at inntektene blir redusert. Når tiltakene for å begrense smitten trappes ned og situasjonen normaliseres, vil lave renter kunne bidra til at aktiviteten tar seg opp raskere.»

Klarere kan det ikke sies, og nå er det opp til norske banker å vise samfunnsansvar og følge sentralbankens beslutning. Mange økonomer mener bankene må følge Norges Bank og sette ned renta raskt. Det har bankene mulighet til. Renteøkning skal varsles en måned i veien, men å endre renta med kortere varsel kan gjøres dersom det ikke er ugunstig for kundene.

I den situasjonen landet er i nå, må alle bidra. Økonomien er i fritt fall over hele verden, oljeprisen faller, kronekursen svekkes og tusenvis av mennesker blir permittert eller arbeidsledige. Mange bedrifter får problemer med å betjene lån, når inntektene svikter så dramatisk. Det samme gjelder for husholdningene.

Norske banker låner ikke alle sine penger fra Norges Bank. Den såkalte fundingen skjer i et internasjonal marked, og her har nervøsiteten bredt seg i takt med koronakrisen. Derfor har Norges bank besluttet, i forkant av rentesenkingen, å legge ut ytterligere ekstraordinære lån til bankene i pengemarkedet – såkalte F-lån. Disse ekstraordinære lånene har lavere rente og lengre løpetid, slik at det legges til rette for at bankene kan tilby kundene lettelser i lånevilkårene.

Og det haster. For hver dag som går blir den økonomiske situasjonen verre. Dersom ikke norske banker kjenner sitt ansvar nå, får ikke rentekuttet fra sentralbanken den virkningen det er meningen den skal ha. Det kan koste oss alle, norske banker inkludert, dyrt på litt lengre sikt. Derfor må bankene reagere med å kutte renta nå!

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse