Annonse
Nordlys bommer med sitt valg av næringsminister Røe Isaksen som autoritet ift kvalitet på høyere utdanning, mener artikkelforfatteren. "Min anbefaling til dem som har myndighet til det er å ha tillit til Nesna og la høgskolen bestå. Jeg i hvert fall har erfart at de skjøttet sin misjon på beundringsverdig måte", skriver Synnøve des Bouvrie. (Foto: Hans Petter Sørensen)

Kvalitet og kvalitet, fru Blom!

Sist torsdag, 9. januar, hevet Nordlys i Nordnorsk debatt en pekefinger mot universitetsrektorene ved de to universitetene i nord, ‘Kvaliteten må komme først’, med referanse til regionreformen. Ikke kan jeg si noe om dens forviklinger, men ett av universitetene og det aktuelle temaet Høgskolen i Nesna våger jeg å uttale meg om.

Jeg tror nemlig ikke at det er regionale maktkamper som er årsaken til Nesnas ulykke, slik Nordlys mer enn antyder. Det er en som er mer direkte ansvarlig og han står i storportrett over lederartikkelen, men her introdusert som den høye autoritet som rektorene må høre på, i en misforstått formaning til ‘svake utdanningsinstitusjoner som ikke klarer å hevde seg i knallhard internasjonal konkurranse, eller forsyne Nord-Norge med arbeidskraften vi trenger’. Misforstått i den forstand at Nordlys eller den gode Røe Isaksen må være klar over at han ikke lenger er utdanningsminister. Hva har en næringsminister i alminnelighet her å gjøre? Er ikke universitetene ifølge Universitets- og Høgskoleloven fristilte institusjoner? Eller Røe Isaksen i særdeleshet?

Han som, som statsråd for høyere utdanning, lanserte et program for ‘kvalitet i høyere utdanning’ der kvalitet ble definert som ‘20 studenter på hvert utdanningstilbud’, uten henvisning til den faktiske (høye) kompetansen blant lærerstaben, som hevdet seg i ‘knallhard internasjonal konkurranse’, på mitt universitet. Her ble det heller ikke spurt hvorvidt samfunnet ville kunne absorbere deres høyt spesialiserte kandidater i ‘20-tall per år’. Kvantitetskravet passet på lærer-høgskolene som betjener hele bredden i befolkningen, universitetet skulle bli høgskole og spesialiserte fag fases ut. I samme periode har høgskoler som var innrettet for ‘å forsyne Nord-Norge med arbeidskraften vi trenger’ blitt avkrevd å forvandle seg til universiteter og kaste seg ut i spesialisert internasjonal grunnforskning, og dermed altså frafalle denne målsettingen for lokal arbeidskraft.

Så til Nesna. I de første årene av dette årtusen samarbeidet jeg med Høgskolen i Nesna. Som UiT-ansatt var jeg utplassert som bestyrer ved Det norske institutt i Athen, en forsknings- og utdanningsinstitusjon eid av de den gang 4 universitetene. Dit kom en gruppe studenter med deres lærere i dramafaget fra Nesna for å lære om det antikke greske teateret, som kjent opphavet til vårt moderne teater. De kom år etter år vel forberedt og ville ha et omfattende program med omvisninger på de arkeologiske teaterstedene og museene der de møtte den antikke (teater)verden. I løpet av ekskursjonen satte de opp egne forestillinger av greske tragedier eller komedier i medbragte kostymer i imponerende oppsetninger med sang og drama. I parken rett under Akropolis der den antikke demokratiske folkeforsamling har hatt sine møter.

Har noen forstått at det er misjonen til lærerutdanningen? Både teoretisk og praktisk opplæring av kandidater som skal formidle kunnskap og inspirere våre barn? De skal ikke først og fremst delta i rotteracet av ‘publish or perish’ på den knallharde internasjonale arenaen. På sin måte var Nesna enestående i sin internasjonale bestrebelse: de reiste til den europeiske kulturs vugge og drev samtidig med høy-kreativ virksomhet.

Jeg beklager, men her tror jeg altså at Nordlys bommer i sin belærende tone og sitt valg av Røe Isaksen av alle som autoritet i saken. Han som minst av alt brydde seg om kvalitet i høyere utdanning. Min anbefaling til dem som har myndighet til det er å ha tillit til Nesna og la høgskolen bestå. Jeg i hvert fall har erfart at de skjøttet sin misjon på beundringsverdig måte.

Prof. em. Synnøve des Bouvrie, UiT, spesialist i det antikke greske teater

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse