Annonse
GIR RÅD: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen oppfordrer de to universitetene i nord til å snakke bedre sammen.

Kvaliteten må komme først

De to universitetene i nord har fått et råd fra Torbjørn Røe Isaksen, som de bør lytte nøye til.

De to universitetsrektorene i Nord-Norge, Hanne Solheim Hansen og Anne Husebekk, gjorde gode miner til slett spill da de tirsdag inntok podiet på Nord i Sør-konferansen i Oslo.

Men realiteten er at forholdet mellom de to institusjonene er preget av mistro og mangel på tillit.

Rektoren ved Nord Universitet har for få dager siden, i et intervju med Avisa Nordland, kalt sin kollega i Tromsø for «imperialist». Bakgrunnen er UiT sitt ønske om å tilby høyere utdanning på Helgeland, der Nord har lagt ned sitt campus på Nesna.

Nord Universitet er det yngste og minste av de to nordnorske universitetene. Men Nord har store kvalitetsproblemer, og kjemper for å opprettholde sin status som universitet.

I mellomtiden er det grunn til å tro at den massive negative omtalen har økt faren for omdømmetap for universitetet, ja endog for høyere utdanning som sådan i Nord-Norge. 

De regionale maktkampene i nord er drivkraften bak konfliktene mellom de to universitetene. Etter regionreformen, med en todeling av landsdelen, er dette blitt enda tydeligere. Nordland ønsker å beskytte og bygge sine egne institusjoner, uten innblanding fra Tromsø.  

Samtidig er det merkverdig at så få innenfor nordnorsk næringsliv og politikk våger å bidra til en realitetsorientering. Her er det mye taushet om elefanten i rommet. Til tross for at svake utdanningsinstitusjoner som ikke klarer å hevde seg i knallhard internasjonal konkurranse, eller forsyne Nord-Norge med arbeidskraften vi trenger, ikke tjener landsdelen.  

Oppfordringen fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på Nord i Sør-konferansen, var viktig. Han ba om at universitetene i nord snakker bedre sammen om hvordan de kan bidra til at landsdelen får den arbeidskraften næringslivet og det offentlige trenger, uten å snuble i beina på hverandre.

Det er et godt råd. Rektorene burde ta opp hansken og skape noen felles prosjekter innenfor forskning og utdanning, som de kan ha et felles eierskap til. Realitetene er at befolkningstallet går ned og tilgangen på studenter svekkes. Regionalpolitisk prestisje er et dårlig verktøy for å møte en slik utvikling.

Alternativt kan man kanskje gjøre et unntak i Nord-Norge og lempe på kravene til kvalitet for å opprettholde strukturer som ikke er gode nok. Da risikerer man å forsterke et B-stempel. Er det en historie vi i nord vil bli assosiert med?

Marsjordren fra Røe Isaksen var klar, universitetene må være rigget til å levere utdanning og forskning av ypperste kvalitet. Det er ikke bare viktig for fremtidens næringsliv i nord. Det er viktig for hele Norge.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse