Annonse
FORTSATT KAMP: Undertrykking av kvinner var hovedparole under 8. mars-toget i 1986. Foto: Nordlysarkivet

Kvinne, kjenn din kropp - og din pensjonsavtale

Mange norske kvinner vegrer seg fra å kalle seg feminister. De bør sjekke pensjonsavtalen sin.

For selv om vi er verdens mest likestilte, går norske kvinner stadig i de økonomiske fellene.

Hvem er en feminist? Hun sinte mannehateren som gror hår under armene? Lesbisk og tjukk! Humørløs og pertentlig!

Det er slike assosiasjoner som gjør at kvinner har vegret seg fra å ta begrepet til sitt bryst, selv om de synes at forskjellsbehandling basert på kjønn er uhørt.

Men som alle andre hersketeknikker som finnes, er slike stempel bare et forsøk på å stilne stemmen som snakker.

Og er det noen som ikke tier stille nå, så er det dagens oppvoksende unge kvinner.

Når Ulrikke Falch fra Skam-serien møter statsråd Sylvi Listhaug på Lindmo, er det hos den yngre generasjonen fremtidens feminsime ligger. Listhaug vil ikke vedkjenne seg feminismen, mens Falch vil. Det som er fint er at Listhaug i kraft av sin maktposisjon, sin graviditet og uttalte ønske om å ha rimelig kort permisjonstid, går foran og bryter tabu for kvinner kun ved de valgene hun tar. På den måten trenger hun ikke å si at hun er feminist. Hun gjør vei i vellinga likevel.

Falch stiller seg i rekken av unge stemmer med ulik bakgrunn, oppvekst og kjønn som nå trykker feminisme til sitt bryst. Minoritetsjenter med og uten hijab gjør opprør mot sosial kontroll, Skam-serien har den usedvanlig uvanlige plottet at kvinnene er hovedrollefigurer og kvinnedagen er her fortsatt med internasjonal solidaritet for kvinner verden over og med nye generasjoner som går i tog.

Forhåpentligvis vil de unge kvinnene være bedre enn sine mødre til å sikre sin pensjon og sin økonomiske framtid. For selv om vi er verdens mest likestilte, går norske kvinner stadig i de økonomiske fellene.

- Kvinner sparer mindre enn menn, tjener mindre, jobber mer deltid. Kvinner får mindre pensjon; ni av ti minstepensjonister er kvinner. Mange har ikke eierskap i boligen, sier advokat Cecilie E. Drechsler til Nordlys.

Mens menn sparer i bolig, sikrer seg gode lønninger og tenker på pensjonsavtalene, koser vi kvinner oss med shopping av duftlys og klær.

Ingenting er galt med duftlys og klær, men de brødfør ikke minstepensjonisten.

Så kan man si at dette er småting i forhold til for eksempel det faktum at det ifølge FN er 200 millioner jentebarn som er «borte». De kaller det et gendercide. Mødre dreper deres egne jentebabyer i blant annet Kina og India. Og problemet øker, det avtar ikke. Verdien av et kvinnelig avkom er så lav, at det ikke er tabu å kvele det så raskt det er født.

Derfor trenger vi kvinnedagen. I solidaritet med verdens jenter og kvinner.

Vi trenger en feminisme som inkluderer og som tar kampen helt i mål.

For når kvinnen er fri til å velge hvem hun vil gifte seg med, har hun på verdensbasis oppnådd en enorm frihet. Men når lovgivningen sikrer ham bedre vilkår ved en skilsmisse, er det likevel en vei å gå.

Eller når jenter er frie til å velge hva de vil bli når de blir stor, og kan ta gratis utdannelse, men likevel sitter igjen med dårligere lønn enn gutten som har gjort det samme, er det fortsatt en vei å gå.

Når 60 prosent av skolejenter i Norge opplyser at de har blitt seksuelt trakassert, og 35 prosent av disse sier de er blitt befølte mens de ble holdt fast, har vi fortsatt noe uoppgjort med «norsk kultur».

Når ni av ti minstepensjonister er kvinner, er det valg kvinner tar eller må ta, som straffer henne i det lange løp.

Når på tross av forbud mot omskjæring og tvangsekteskap, barn av innvandrere i Norge fortsatt tvinges til det, er det ennå mer å gjøre.

Og når innvandrerkvinner stiller aller bakerst i køa, har hvite, privilegerte kvinner en vei å gå – sammen med disse kvinnene.

Feminismen er ikke lengre forbeholdt en uniform gjeng kvinner som ønsker å brenne bh-er. Kanskje har den aldri tilhørt bare en slik gruppe.

En inkluderende feminisme som tør å ta i både små og store ting er en feminisme som vil sette fri både mannen og kvinnen.

Kjære kvinner, gratulerer med dagen.

Kjære menn, gratulerer med dagen. Dere er hjertelig velkommen til å gå veien sammen med oss. For dere selv, for døtrene og sønnene deres. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse