Annonse
Illustrasjosnfoto: Scanpix

Jeg er kvinne, og jeg vil STOLT meddele at jeg DIGGER Fifty Shades of Grey

Skal jeg føle meg mishandlet og undertrykt bare fordi jeg foretrekker at menn er dominante mens jeg selv er submissiv?

Jeg vil i samme slengen meddele at jeg gjerne underkaster meg en dominant mann, og jeg hadde ikke sagt nei takk til å ha mitt eget ''red room of pain'', og det sier jeg uten skam.

Akkurat nå sitter jeg i sofaen min og føler meg mer undertrykt av influensaen som har angrepet meg…..

Jeg føler meg mer undertrykt av overleppa mi som er sykt hoven etter at jeg i går bestemte meg for å pierce den…….

Jeg føler meg mer undertrykt av diverse kvinnegrupper…..

…..enn jeg noen gang vil av Fifty Shades of Grey.

Ja, jeg er kvinne, og jeg har null forståelse rundt boikottet av filmen.

For sikkert ett år siden bestemte jeg meg for å kjøpe boka alle snakket om - Fifty Shades of Grey. Ei venninne av meg snakket varmt om denne trilogien, og av ren nysgjerrighet og mangel på lesestoff kjøpte jeg den første og den andre boken. Jeg likte selv den første boken ganske godt. Forfatteren virket ikke sjenert på detaljer, men de heftigste scenene kunne godt ha vart lengre for min del.

Bok nummer to ble jeg aldri helt ferdig med (glemte den av og ble litt lei). Så jeg hadde ikke det største innblikket i denne verdenen før jeg så filmen, men jeg hadde som sagt lest den første boka som filmen handler om. Jeg skjønner at noen kanskje er kritiske til stalker-tendensene til Mr. Grey, men dette spiller seg mest ut i boken, ikke filmen, og det er filmen alle skriker om for tiden. I filmen oppsøker han riktig nok jobben til Anastasia, så han har med andre ord gjort sin research, men prøv å se på det i realiteten… Du møter en ny og interessant person, og denne personen finner du på Facebook. Selvfølgelig sjekker du arbeidssted og sniker gjennom hele profilen. Det er en del av oss å finne ut info om personen man er interessert i. Jeg legger ikke skjul på at jeg gjør det selv. 

I den tid filmen hadde premiere var det stort hysteri i media om at blant annet kvinnegruppa Ottar oppfordret til boikott av filmen fordi den blant annet undertrykker kvinner. De mener at en kvinne i Anastasias situasjon ville endt opp på krisesenter, og ikke gått videre i livet på en normal måte. Det har gått for langt! Filmen oppfordrer ikke til vold mot kvinner i det heletatt og Anastasia blir ikke undertrykt. Mr. Grey sier flere ganger til henne at hun kan gå når hun vil, de har safewords som ''gult'' og ''rødt'', men hun bruker dem aldri. Hun VIL at han skal gjøre det han gjør mot henne. Hun er frivillig submissiv. Er det virkelig undertrykkende? Nei! Det er ikke kvinnemishandling når hun frivillig henger fra taket og blir pisket, det er ikke mishandling når begge parter er med på det.

Skal jeg føle meg mishandlet og undertrykt bare fordi jeg foretrekker at menn er dominante mens jeg selv er submissiv? Skal jeg skamme meg over å være kvinne, og like det å bli tatt kontroll over? Bare fordi jeg er kvinne og vi blir sett på som det svakere kjønn? Vi har kommet til et punkt der det ikke er sosialt akseptabelt av meg som kvinne å være frivillig submissiv bare fordi det er jeg som blir kontrollert, kanskje pisket.

På toppen av det hele hadde det tvilsomt blitt sett varmere på dersom rollene var byttet, slik at kvinnen var dominant og mannen submissiv. Det hadde heller ikke vært akseptabelt. Med andre ord blir kinky leker på soverommet sett ned på, noe som er trist. Ingen skal måtte føle skam fordi de kanskje foretrekker litt biting og smerte foran vanlig vaniljesex (som det så fint kalles i Fifty Shades).

Fifty Shades of Grey handler om to mennesker som forelsker seg i hverandre. Forskjellen på denne historien og alle andre historier er i all hovedsak BDSM-delen. Mr. Grey er en rik, suksessfull og erfaren mann. Anastasia er ung og uerfaren, men dette gjør henne ikke til et voldsoffer. Enkelt og greit fordi hun er med på det selv. Om man skal boikotte Fifty Shades of Grey fordi en mann er dominant ovenfor en frivillig submissiv kvinne, da rømmer jeg fra jorda.

Resultatet av skrikingen til ekstrem-feministene er at selv BDSM blir sett hardt ned på og hatet av mange. Jeg har til og med hørt folk si at de vil at BDSM skal bli ulovlig fordi det oppmuntrer til vold. Skal vi kanskje boikotte bibelen som påvirker folk til å bli kristne? Skal vi boikotte Mein Kampf fordi den påvirker folk til å sympatisere med Hitler? Skal vi boikotte Ole Brumm fordi barn blir inspirerte til å spise seg ihjel på honning? Nei, dette handler om uskyldige litterære verk som også blir satt til liv på skjermen. Fifty Shades er ikke verre enn mange andre filmer som eksisterer. Jeg har sett en film (A Serbian Film?) der en mann voldtar et spedbarn. Burde vi ikke heller boikotte en film som den?

Jeg er kvinne, og jeg vil STOLT meddele at jeg DIGGER Fifty Shades of Grey. Jeg har savnet en kjærlighetshistorie som denne! Jeg vil i samme slengen meddele at jeg gjerne underkaster meg en dominant mann, og jeg hadde ikke sagt nei takk til å ha mitt eget ''red room of pain'', og det sier jeg uten skam.

Hvilket syn har du på denne saken?

Denne teksten ble først publisert på Christinas blogg, og er publisert på nordlys.no etter hennes samtykke.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse