Annonse
Foto: Nordlys arkiv

Kvinnedagen, er det så jævla nødvendig?

Kvinnedagen – ”Joda, gratulerer, men er det så jævla nødvendig?”. Ja, det er Kvinnedagen i går og det er faktisk jævelig nødvendig. Ikke bare i går, men også i morgen og dagen etter der igjen. Det bør faktisk være Kvinnedag hver dag, hver eneste uke, hele året. 

Hvorfor? Svaret er enkelt. Kvinner og menn har fortsatt ikke like muligheter. Menn tjener fortsatt mer enn kvinner og menn er fortsatt dominerende i næringslivet. Samtidig blir kvinner truet med gruppevoldtekt når de ytrer seg i offentligheten om temaer som mannen ville fått et klapp på skuldra og likes på Facebook for. 

Det er klart det er bedring på mange områder. Norge er et av verdens beste land å bo i.  Kvinner kan stemme ved valg, bestemme over egen kropp og velge partner selv. Lista er lang over rettigheter og muligheter som kvinner føler takknemlighet over for å være født i Norge. Men det er akkurat den takknemligheten som gjør meg så skinnsykt forbanna. Det skal ikke måtte være nødvendig å være takknemlig for noe som burde være en selvfølge for alle kvinner, ikke bare i Norge. Fortsatt er det kvinner som steines til døde, kvinner som er mannens eiendel og  kvinner med et liv som ikke er verdt papiret passet er skrevet på (om de i det hele tatt har et pass). Verden er jævelig, men det betyr ikke at vi ikke kan gjøre noe med det.

Vi må gjerne hylle kvinnene, men når ”Per 37 år” skriver gratulerer med dagen til kvinnene på Facebook, og dagen etterpå sier til sønnen sin på 7 år at den kvinnelige sjefen er en jævla fitte - kun fordi hun er kvinne og sjef, da har det ikke så mye verdi i den gratulasjonen på Facebook.

Jeg har en sønn, men jeg har også en datter. De har verden for sine føtter og de kommer sannsynligvis til å vokse opp med normen om at «Det er forskjell på kvinner og menn, og det synes jeg er greit.» Kommentaren som både kvinner og menn bruker for å ta avstand fra og bagatellisere kvinnekamp og feminisme. 

Dette handler jo ikke om de åpenbare forskjellene som at menn har en penis og kvinnene kan amme. Selvfølgelig er kvinner og menn forskjellige og ulikhetene våre skal dyrkes der det er riktig og rettferdig. Jeg er åpen for kritikk om jeg gjør en dårlig jobb eller ros om jeg gjør noe bra, men jeg finner meg ikke i å bli behandlet annerledes kun fordi jeg er kvinne. 

Dessverre er det fortsatt kjønnsmessige fordommer som hindrer oss kvinner fra de mulighetene som menn har, nettopp fordi vi ”bare” er kvinner. 

Derfor heier jeg på kvinnene og de foreldrene som tar ansvar for avkommene sine, generasjon framtiden. Dere som overfører de selvfølgelige verdiene til ungene deres, der kvinner og menn er like mye verdt. Dere bidrar til at kvinner og menn i framtiden forhåpentligvis er likestilt. Dere bidrar til at min datter og hennes medsøstre fortsatt har de samme rettighetene som jeg har i dag og at hun ikke skal oppleve å bli behandlet annerledes fordi hun er født kvinne.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse