Annonse
Norge er et av verdens mest likestilte land, hvorfor er det da tydelige forskjeller på menn og kvinner i arbeidslivet, spør Sofie Aronsen (15).

Kvinnekampen er ikke over

I dag er den internasjonale kvinnedagen. Norge er et av verdens mest likestilte land, derfor lurer mange på om det er nødvendig å fortsette markeringen av 8. mars. Men kvinnedagen er like viktig som alltid og her er tre gode grunner til å markere den.  

Norge er et av verdens mest likestilte land, hvorfor er det da tydelige forskjeller på menn og kvinner i arbeidslivet? Ifølge SSB utgjør en gjennomsnittlig månedslønn for kvinner omtrent 86,7 prosent av mennenes månedslønn. Kvinner og menns arbeid er like mye verdt. Blir det da riktig at menn tjener mer enn kvinner?

Feminist blir brukt som skjellsord blant ungdom. «Jævla feminist» eller «mannehater» er eksempler på ting vi fortsatt får høre. Slike utsagn påvirker folks oppfatning av hva feminismen står for. Utallige ganger har jeg havnet i situasjoner hvor ungdom setter spørsmålstegn ved feminismen. Mange sier at feminisme er noe de ikke vil forbindes med, og at de aldri vil kalle seg selv feminist. Når jeg spør om de vet hva feminisme er, er det tydelig at de har forvekslet det med misandri, altså mannshat. Feminisme handler ikke om mannshat. Feminisme handler om likestilling.

I Norge har menn og kvinner like rettigheter, slik er det dessverre ikke i alle land. Nesten hvert andre sekund blir en jente under 18 år giftet bort. Omtrent 200 millioner kvinner og jenter er kjønnslemlestet. Flere millioner jenter slutter på skolen fordi de får mensen og ikke har tilgang på trygge toaletter eller sanitærprodukter.

Mange mener at kvinnedagen er noe unødvendig vas. Mange av disse er menn. Menn som kanskje synes det er urettferdig at vi har en egen kvinnedag, men ikke noe mannsdag. Der tar de grundig feil. Det finnes faktisk en internasjonal mannsdag, den 19. november. Dersom dere ønsker å markere denne dagen, kan jeg garantere at vi kvinner stiller opp.

Dersom du ennå tenker at kvinnedagen er noe vas, mener jeg at du skal ofre en tanke til disse kvinnene og jentene som ikke har det like godt som deg. Kvinnedagen er ikke bare en dag for kvinner i Norge, det er en dag for alle verdens kvinner. Vi må stå samlet og kjempe for like rettigheter, vis solidaritet!

Sofie Marie Aronsen (15), juniorrådgiver for barneekteskap, ungdommenes rettighetsorgan (URO)

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse