Annonse
LETTKLEDD: Vogntoget med den lettkledde amerikanske skuespilleren har vekt stort engasjement. Foto: Jostein Larsen Østring (Innfelt: Privat)

Kvinnekroppen som pyntegjenstand

Er nakne kvinner på trailerhytter egentlig et problem?

Lettkledde damer er fint det, jeg har ingenting mot hverken min egen eller andre kvinners synlige hud. Problemet er hvordan kvinnekroppen fremstilles, ikke om den er innpakket i burka eller naken.

Da jeg leste om motivet på vogntoget omtalt i Nordlys 20.05.15, satt jeg igjen med blandede følelser. Det kom enda tydeligere fram at de to motpolene i debatten virkelig ikke forsto hverandre, og at dette dreide seg om en kraftig kommunikasjonssvikt. Som erklært feminist var det umulig å la være å kommentere saken, om ikke annet for å forklare mitt syn. Før du leser kan jeg gjøre det klart, én gang for alle: Nei, jeg er ikke mer engasjert i trailerhytter enn i andre verdensproblemer. Tvert imot.

Les også: Får massiv støtte

Selv er jeg oppvokst med en far som elsker motorsykler og alt annet motorisert, og en mor som er definert feminist og stereotypisk akademiker. Jeg vet at de har ulikt syn på slike saker, og jeg vet at de bruker vidt forskjellige begreper når de snakker om samme sak. Ord som «objektivisering» og «seksualisering» er bare ikke en del av vokabularet til alle og enhver, og jeg mener slik begrepsbruk skaper enda steilere fronter og forsterker den tidligere nevnte kommunikasjonssvikten. Begrepene er gode, men bidrar de til gjensidig forståelse? Kanskje ikke.

Jeg skal forsøke å adresse problemet med lettkledde damer på trailere. Eller lettkledde damer i reklamer, i media for øvrig, i hele samfunnet. Lettkledde damer er fint det, jeg har ingenting mot hverken min egen eller andre kvinners synlige hud. Problemet er hvordan kvinnekroppen fremstilles, ikke om den er innpakket i burka eller naken.

Problemet er at kvinnen blir redusert til et objekt, eller til «pynt», som man også kan kalle det. Kvinnekroppen blir til en pyntegjenstand uten meninger, følelser, tanker eller evner. Hun er kun portrettert fordi hun er et velegnet verktøy for å oppnå seksuell nytelse, ikke fordi hun har oppnådd noe oppsiktsvekkende. Hun eksisterer, i slike fremstillinger, utelukkende for å tilfredsstille en manns seksuelle behov. Dette ser man gang på gang i media. Det ypperste eksempelet på det må være reklamer for produkter til menn, som viser halvnakne kvinner og kun logoen til produktet i hjørnet av annonsen. Hvilke herreklær er det egentlig reklamen er for, når hele reklamen er dekt av en halvnaken dame?

Jeg har vært i diskusjoner med folk som driver med motorsykler, da jeg selv deler interessen med min far. Jeg ble selvsagt raskt plassert i bås med andre feminister i gruppa Ottar, stående klar til å brenne BHen på bålet. Det er tydeligvis der vi plasseres, vi som peker på problemer med kvinnesyn. Greit nok det, men jeg har aldri hatt noe med Ottar å gjøre.

Akkurat denne diskusjonen dreide seg om motorsport, og at sexy kvinner står på sidelinja i konkurransene som avholdes. Jeg mener ikke at kvinner i motorsport er negativt, kvinner i motorsport er fantastisk! Men hvorfor står kvinnene til pynt på sidelinja, med noen dusker i hånda, uten å være aktive deltakere i selve sporten? Hvorfor er de kun tilstede for at konkurrerende menn skal ha noe å feste øynene på?

Kvinner er ikke objekter for å tilfredsstille seksuelt begjær, eller pyntegjenstander på sidelinja. Kvinner er helhetlige individer med følelser, meninger og evner. De kan komme i alle farger, former og alle fasonger, men de har én ting til felles: De er mer enn pyntegjenstander man kan se på. Samfunnet ville vært rikere om kvinnen fikk være aktiv deltaker og ikke en pyntegjenstand – både på soverommet, i motorsporten og som trailersjåfører. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse