Annonse
Hvor mye ”personlig frihet” tror vi en kvinne har eller hadde innenfor det strengt fundamentalistiske kalifatet? Kan vi dømme IS-kvinnene for å ha snudd ryggen til norsk demokrati og likestilling, så lenge en stor del av den muslimske befolkning i Norge også snur ryggen til demokrati og likestilling? skriver Johannes Hansen. (Foto: Scanpix / AFP)

IS-kvinnen, hennes barn og andre barn

Vi er et naivt folkeslag, og dette slår nå oftere og oftere tilbake på oss.

Nå i siste halvdel av januar 2020 er det èn nyhet som overskygger det meste på norske medier: IS-kvinnen og hennes to barn som norske myndigheter hentet hjem fra den kurdisk-kontrolerte fangeleiren al-Hol i Syria. Grunnen var at ett av barna, - etter sigende, - var alvorlig sykt. Forhandlinger med diverse myndigheter i omegnen hadde tatt tre måneder og et ukjent antall millioner kroner.

”Alle hjerter gleder seg” over barna som fikk komme ”hjem” til Norge. Men hva med alle de andre barna i al-Hol-leiren? De som ikke har en ”søkkrik” stat i ryggen, bebodd av et naivt folkeslag som gjerne er med på å redde Verden, i hvert fall litt? De må, som seg hør og bør, bli igjen i skitten, støvet og usikkerheten.

Svært få hjerter gledet seg over at moren, IS-kvinnen, ble med ”på kjøpet”. Pr. i dag, 19. januar, brygger det opp til regjeringskrise over saken. Var det riktig å hente hjem barn og mor, og hvor syk er gutten? Mange stiller seg dette spørsmålet i dag. På generelt grunnlag kan man vel si at alle som oppholder seg på et sted som al-Hol-leiren over tid, er eller blir syk på ett eller annet vis.

Noen kommentatorer, inkludert meg, trekker linjer tilbake til de unge norske kvinner som i tiden 1940-45 fikk barn med tyske soldater i Norge. Men her er vesentlige forskjeller: Disse norske kvinnene var ikke politisk aktive, det var den berømte kjærligheten som var drivkraften i forholdet. Selv ikke elskerinnen til gestaposjefen i Oslo, Siegfrid Fehmer, var medlem av NS. (Hun og barnet ble smuglet ut av Norge 7. mai 1945 av svensk etterretning) De andre ”tyskerjentene” fikk strenge straffer. De som var gift med tyske soldater ble tvangssendt til Tyskland, og de fleste andre som fikk være i Norge ble fratatt barna, som ble plassert på spesielle barnehjem.

IS-kvinnene som det her er snakk om var og er politisk aktive. Opprettelsen av IS-kalifatet som de knyttet seg til, er en særdeles viktig del av det politiske islam. En av de norske IS-kvinnene fikk jo, i ytringsfrihetens navn, reise rundt på videregående skoler og spre sin propaganda - med statlig støtte. For her er et viktig paradoks: Fundamentalistiske muslimer i Norge får statsstøtte, når de registrerer sine grupper som religiøse trosretninger. Deretter mobber og truer de moderate muslimske grupper i Norge til taushet. Vi er et naivt folkeslag, og dette slår nå oftere og oftere tilbake på oss.

Som prinsipp mente jeg at IS-kvinnene (og eventuelle menn som måtte dukke opp) skulle dømmes av domstoler i Syria og Irak der forbrytelsene ble begått. På samme måte som Morland og French ble dømt i Kongo, og de norske ”kokain-damene” ble dømt i Bolivia. Over tid har jeg begynt å tvile. Dagens Syria og Irak er til dels ustabile stater, og de kurdiske områdene er ikke Stat i det hele tatt. (Men det kommer!) Hvis de noen gang skal dømmes for noen ting som helst, så må det vel bli i Norge? Og bevisbyrden blir vanskelig. I følge dagens media så har en muslimsk kvinne, i Norge, svært liten personlig frihet. Hun styres av mennene i storfamilien. Hvor mye ”personlig frihet” tror vi en kvinne har eller hadde innenfor det strengt fundamentalistiske kalifatet? Kan vi dømme IS-kvinnene for å ha snudd ryggen til norsk demokrati og likestilling, så lenge en stor del av den muslimske befolkning i Norge også snur ryggen til demokrati og likestilling?

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse