Annonse
KUNST: Selfie tas foran veggmaleri på restene av Berlinmuren som falt 9. november for 25 år siden. Maleriet viser en kjent scene med Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev (t.v.) og den østtyske partisjefen Erich Honecker. Foto: Reuters/Scanpix

Kyss meg, kamerat

– Gorbie, help us, lød det fra menneskemengden.

To godt voksne menn lukker øynene og presser leppene mot hverandre. Fortolkningen av den berømte scenen mellom Sovjetunionens leder Leonid Bresjnev og den østtyske partisjefen Erich Honecker finnes på restene av muren som en gang delte Berlin.

Til helga skal tyskerne feire at den falt for 25 år siden og at den kalde krigen ble avviklet. Den feiringen bør vi delta i. Den kalde krigen gjorde Nord-Norge til en festning.

Skjebnedramaet i 1989 begynte i Ungarn som åpnet grensen sin mot Østerrike, rullet sammen piggtråden og lagde en enorm flenge i jernteppet.

Hensikten var å gjøre det lettere for ungarere å reise, men også tusenvis av østtyskere benyttet sjansen, kastet de viktigste eiendelene inn i Trabanten og tok seg over.

I Polen ble det holdt frie valg til parlamentet. Den katolske opposisjonsbevegelsen Solidaritet seiret stort og dannet en samlingsregjering i august 1989.

I Sovjetunionen var Mikhail Gorbatsjov kommet til makten. Sovjetiske ledere før ham hadde svart på slike opposisjonelle bevegelser med tanks, soldater og arrestasjoner.

I teorien kunne Gorbatsjov også ha brukt vold for å holde de kommunistiske regimene sammen, men han valgte å la være.

Sommeren 1989 tok han offisielt avstand fra sin kyssende forgjenger Brejsnevs doktrine om at Sovjetunionen hadde rett til å intervenere i andre land for å redde kommunismen. De hardhendte regimene som Stalin hadde innsatt i Øst-Europa etter krigen ble overlatt til seg selv.

 7. og 8. oktober 1989 var Gorbatsjov i Øst-Berlin for å feire den østtyske statens 40-års jubileum. Som vanlig var store menneskemengder utkommandert i gatene for å vise sin begeistring for kommunismen, staten og partisjef Honecker.

Men i stedet for de godkjente parolene ropte østtyskerne på Gorbatsjov: – Gorbie, help us, lød det fra menneskemengden.

Krisen økte i dagene etter at Gorbatsjov var reist. Honecker var innstilt på på å bruke sikkerhetsstyrkene mot demonstrantene, men ble tvunget til å gå av 18. oktober 1989.

Etterfølgeren åpnet grensene og Berlinmuren i et forsøk på å berge den østtyske staten, men problemene bare økte. Det var ingen vei tilbake.

Allerede høsten 1990 var Øst-Tyskland historie og Tyskland gjenforent. De kommunistiske regimene i Tsjekkoslovakia, Bulgaria og Romania falt også.

Den en gang så mektige militæralliansen i øst, Warszawapakten, hadde sluttet å fungere. Det var ikke til å tro.

Nordlys har gjennom ti reportasjer i serien «Jernteppet i nord» prøvd å vise effektene av den kalde krigen i Nord-Norge. Den siste reportasjen viste et talende eksempel på vanviddet i den militære logikken.

Under 22 meter fast fjell skulle norske jagerflypiloter overleve et atomangrep på Bodø, vente til det verste radioaktive støvet hadde lagt seg og så føre flyene sine ut på de svartsvidde restene av flystripa og angripe fienden.

Takk og pris at den kalde krigen er historie.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse