Annonse
Om man i kampen om eierskap til ressursene bare er opptatt av å tegne et så negativt bilde av «motstanderne» som mulig, begynner det politiske spillet å bli skittent. Det tror jeg ikke politikken er tjent med, skriver Irene Larsen. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Kystens tankesmie og SVs billige valgkampretorikk

Bør ikke Kystens tankesmie være med på å nyansere bildet av den moderne nordnorske virkeligheta langs kysten?

Det er første gang jeg skriver et innlegg om fiskeripolitikk i en avis, men etter denne valgkampen klarer jeg ikke la være. Jeg er oppvokst ved kysten, har familie som har drevet med fiskeri gjennom mange generasjoner, og forsøker derfor å få med meg så mange fiskeripolitiske debatter som mulig. Også i denne valgkampen har jeg fulgt med, og jeg landet med å stemme på venstresida som vanlig, men denne gangen var det bare så vidt.

For det som slo meg mest i denne valgkampen, er hvordan venstresida, med SV i spissen, og «Kystens Tanksesmie» på slep, eller er det omvendt, tegner et så til de grader unyansert bilde av forholdene i nordnorske kystsamfunn. Fiskeripolitikken virker å handle om skurker og helter. Fiskebåtredere framstilles som egoistiske kapitalister som ikke føler ansvar for lokalsamfunnene eller økologien i havet.  

Begynner man å nyansere det hele og se på at rederiene genererer arbeidsplasser i distriktene og slik holder lokalsamfunn i live, pluss rekrutterer ungdom til fiskeryrket gjennom å gi dem lærlingeplasser, kompliserer man bildet. Billig retorikk selges best. Med billig retorikk er det «fangst» å hente i velgermassen, særlig i miljø der man ikke kjenner til hvordan havfiskeflåten driver og sjelden eller aldri har vært om bord i et større havfiskefartøy.

Kystens tankesmie går til angrep på reder Rolf Tøllefsen fra Husøy og beskylder han for ulovlig virksomhet på flere området. Han slår tilbake. Jeg har ingen forutsetning for å mene noe som helst om hva Tøllefsen gjør, men «Kystens tankesmie» (for øvrig et svært visjonært navn) ser jeg for meg bør ha større vyer enn å gå til personangrep på kystbåtredere? Bør ikke Kystens tankesmie være med på å nyansere bildet av den moderne nordnorske virkeligheta langs kysten?

Under valgsendinga på NRK i går var det en nordnorsk ungdom som uttrykte at «det e blitt trendy å være feskar». Antallet yrkesfiskere er økende og fiskere tjener godt. Vel unt, for yrket er tøft nok. Havfiskeflåten har begynt å legge til rette for skiftordninger som gjør det lettere å kombinere fiskeryrket med familieliv, og det tas stadig mer miljøvennlig teknologi i bruk også om bord på de større båtene. Noen fiskere ønsker et større arbeidsmiljø enn kystflåten gir dem, og det får de om bord i havflåten. Dette er positive sider ved som svært sjelden kommer frem i polariserte debatter.

Det er en hard kamp om havressursene. Kystflåten opplever at havfiskeflåten forsyner seg av større og større del av kvotene og at struktureringa er blitt et mål i seg selv. Det er viktig å kjempe mot, og derfor lander jeg fortsatt på venstresida når det er valg.  Men om man i kampen om eierskap til ressursene bare er opptatt av å tegne et så negativt bilde av «motstanderne» som mulig, begynner det politiske spillet å bli skittent. Det tror jeg ikke politikken er tjent med.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse