Annonse
Sjefstillingen i Kystvakten er blitt et springbrett for videre karriere, uten vektlegging av kunnskap og erfaring. Resultatet er gjestevisitter av sjefer med kort varighet som kun har sin egen karriere i fokus. Organisasjonen lider, skriver tidligere sjef for KV Nord, Torstein Myhre.

Kystvakta med ”skårunger” i ledelsen

Nå er sjefstillingen i Kystvakten er blitt et springbrett for videre karriere uten vektlegging av kunnskap og erfaring.

Stortinget bestemte i 1974 at det skulle bygges en ny og moderne Kystvakt som skulle tuftes på Det sjømilitære fiskerioppsyn som ble opprettet i 1960.

Helt fra 1960 og frem til beslutningen om bygging av ny Kystvakta ble Det sjømilitære fiskerioppsyn (SMFO) fremstilt som en ”gjøkunge” i Sjøforsvaret. Ledelsen mente at SMFO vokste på bekostning av midler som skulle brukes til Sjøforsvarets operative oppgaver.

Selv under orienteringer i operasjonsrom ble dette illustrert og fremstilt på en negativ måte. Ikke rart at starten ble mangelfull og vanskelig. Dette til tross for at Forsvaret hadde blitt pålagt av Stortinget/ Regjering om å drifte Kystvakten.

Nå ser vi at Kystvakten må slite med ”skårunger” som ledere som de slett ikke fortjener. Eller for å si det på fiskernes eget språk. ”Skårunger” er blitt ”høvedsmenn” uten kunnskap.

Gjennom snart 60 år har Det sjømilitære fiskerioppsyn og senere Kystvakta bygget opp erfaring og kunnskap om resurskontroll og forvalting. De har løst oppgavene på en god og profesjonell måte som er blitt lagt merke til langt utover Norges grenser.

Men krav til erfaring /kunnskap på sjefsnivå synes fraværende.

I sin tid fikk Kystvakten forhandlet til seg en oberst-stilling fra Hæren. Stilling som flaggkommandør var ment som en toppstiling som skulle være med å bevare kunnskap og kompetanse og et mål å strekke seg etter.

Desserre har det ikke blitt slik.

Nå er sjefstillingen i Kystvakten er blitt et springbrett for videre karriere uten vektlegging av kunnskap og erfaring. Resultatet er gjestevisitter av sjefer med kort varighet som kun har sin egen karriere i fokus - og organisasjonen lider.

I dagens organisasjon finnes det mange dyktige kystvaktoffiserer som er vel kvalifisert, så intern rekruttering skulle ikke by på noen utfordringer. De fungerer utmerket som midlertidige sjefer mellom hver ny tilsetting.

Nå bør noen fortelle Forsvarssjefen og FD om sitt ansvar og ikke minst leve opp til sitt eget direktiv hvor det fremgår at kunnskap og kompetanse er avgjørende når personell skal bekle stillinger i viktige posisjoner.

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse