Annonse
NEDSTENGT: Stadig flere tar til orde for at breddefotballen i Norge må komme i gang igjen. Bildet er fra en fotballturnering i bydelen Bjerkaker i Tromsø i fjor. Foto: Dag Alexander Hultgren Olsen/Nordlys

La barna få spille fotball

Det er stor frustrasjon i den norske fotballfamilien etter at det ble kjent at helsemyndighetene vil vente helt til høsten med å vurdere ytterligere gjenåpning av norsk idrett.

VG har avslørt at helsemyndighetene ikke anbefaler noen ny vurdering for gjenåpning av norsk idrett før 1. september.

Mange trenere og frivillige er dypt fortvilet over at barna ikke får spille kamper mot hverandre. Og det har de gode grunner til.  For det kan føre til et stort frafall fra bredde og barnefotballen, og få konsekvenser som vil være uheldige på sikt.

Fotballen er et lim i mange lokalsamfunn og bydeler. Den er viktig for folkehelsen, og den er viktig for integrering og barn og unges oppvekstvilkår. En nedstenging av aktiviteten helt frem til september, kan bety kroken på døra for mange lag over hele landet.

Likhet er selvfølgelig viktig som et bærende prinsipp, men realiteten er at store deler av distrikts-Norge utenfor Oslo så å si er helt uten korona-smitte. Da er spørsmålet om man er kommet til et punkt der fotballen kan være en arena der man differensierer.  Det er forskjell på Nordreisa og Grorud.

50 personer som er  innehavere av Troms Fotballkrets sitt hederstegn har nå sendt et brev til statsminister Erna Solberg, helseminister Bent Høie og kulturminister Abid Raja. Blant de som har undertegnet er de tidligere toppspillerne i TIL, Ole Martin Årst, Rune Lange  og Steinar Nilsen.

Felles for dem er at de er svært bekymret for situasjonen til breddefotballen i Troms Fotballkrets – og i hele fotball-Norge.

De mener forskjellsbehandlngen i fotballen ikke kan forsvares. Situasjonen er nemlig at toppfotballen kan trene og spille kamper tilnærmet som vanlig.  Da er det rimelig at også barn og ungdom får spille. Det samme gjelder voksne over 19 år i lavere divisjoner. I dag kan heller ikke disse spille kamper eller trene som normalt.

Vi er enige med de 50 fotball-profilene i nord.  Vi håper at regjeringen nå åpner for normal aktivitet i all breddefotball.  I motsatt fall kan konsekvensene bli alvorlige – ikke bare for fotballen, men for hele det norske samfunnet.

Her må politikerne inn og gjøre en ny vurdering ut fra et helhetlig perspektiv, målt opp mot risikoen for smitte.

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse