Annonse
Jeg vil med dette innlegget minne kommunepolitikerne på at Tromsø kommune er mer enn bare Tromsø by. Distriktene i kommunen blomstrer, flere unge velger å bosette seg utenfor bysonen og næringslivet går som det suser, skriver Guro Tjosaas Mortensen. Her fra Sommarøy. Foto: Ole Åsheim

La distriktene få leve!

Jeg vil med dette innlegget minne kommunepolitikerne på at Tromsø kommune er mer enn bare Tromsø by. Distriktene i kommunen blomstrer, flere unge velger å bosette seg utenfor bysonen og næringslivet går som det suser. Dersom innsparingstiltaket i Handlings- og økonomiplanen blir vedtatt vil blant annet bygdene Kattfjord, Sommarøy og Brensholmen bli hardt rammet.

For ingen foreldre kan kjøre 10 mil om dagen for å levere barna i barnehage i byen, når arbeidsplassen deres er i distriktet. En videre vekst i distriktene er bare å glemme, for hvem vil få barn i ei bygd uten barnehage?

Jeg er akkurat ferdig utdannet barnehagelærer og har fått meg jobb i distriktet på Kvaløya. Jeg pusser opp hus på Brensholmen, og er klar til å leve ut drømmen om å bo på Yttersia. Dessverre har drømmen bleknet litt, nå som administrasjonssjefen i Tromsø Kommune foreslår å legge ned distriktene. Drømmen om å bo i distriktet blir vanskelig å realisere dersom vi ikke skal ha noen distrikter i Tromsø Kommune.

Administrasjonssjefen i Tromsø kommune foreslår i sin Handlings- og økonomiplan å legge ned barnehager med mindre enn én avdeling, eller mindre enn 18 store barn. I planen står det under innsparingstiltak at «Seksjon for barnehage må gjennom en større omstillingsprosess for å tilpasse virksomheten til de økonomiske rammene». Dette vil blant annet ramme barnehagene på Sommarøy og i Kattfjord. AP, SV og Rødt har skakkjørt kommuneøkonomien de siste fire årene, og nå ser de seg altså nødt til å legge ned distriktene.

Jeg vil med dette innlegget minne kommunepolitikerne på at Tromsø kommune er mer enn bare Tromsø by. Distriktene i kommunen blomstrer, flere unge velger å bosette seg utenfor bysonen, og næringslivet går som det suser. Dersom innsparingstiltaket i Handlings- og økonomiplanen blir vedtatt vil blant annet bygdene Kattfjord, Sommarøy og Brensholmen bli hardt rammet. Det lokale næringslivet i bygdene går godt og består av både hotell, fiskebruk, lakseoppdrett og butikker.

Flere av de som er bosatt i bygdene arbeider i det lokale næringslivet, og har hele livet sitt ute i havgapet. Uten barnehage i bygdene vil alle barnefamilier bli tvunget til å flytte nærmere byen. For ingen foreldre kan kjøre 10 mil om dagen for å levere barna i barnehage i byen, når arbeidsplassen deres er i distriktet. En videre vekst i distriktene er bare å glemme, for hvem vil få barn i ei bygd uten barnehage?

På Brensholmen er det nå bygget en helt ny skole som er klar til å bli tatt i bruk. Uten barnehager i distriktet vil denne nye skolen stå tom om 10 år. Uten barnehagene vil veksten i bygdene stoppe opp og frafallet vil bli enormt. Ingen unge vil bosette seg ute i havparadiset, for det vil være et paradis uten fremtid. De barnefamiliene som nå er bosatt på Yttersia vil bli nødt til å flytte, og det vil til slutt ikke være stort igjen.

Dersom barnehagene blir lagt ned, så blir også næringslivet rammet, og på sikt vil det være en avvikling av alle bygdene i distriktet. Nedleggelse av barnehagene vil være begynnelsen på slutten på distriktene i Tromsø. Vi kan ikke ha fire nye år med Ap, SV og Rødt ved makten, da vil det til slutt bare være mulig å bosette seg i halve kommunen, som vil si kun den delen av kommunen som består av byen. Husk å stemme. Husk at Tromsø Kommune er mer enn bare Tromsø by. La distriktene leve!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse