Annonse
Foto: Nordlys arkiv

La elevene beholde revyen!

Vi håper at dette innlegget vekker frem følelser hos folk, skolerevyene er tross alt en sterk del av kulturlivet i Tromsø.

Polarshow er Tromsøs eldste ungdomsskolerevy og har i alle år blitt framført i den gamle gymsalen på Sommerlyst. Revyen, som har premiere uka etter påske, er et tradisjonsrikt og populært arrangement, som har blitt arrangert, fremført og satt sammen av elevene ved Sommerlyst ungdomsskole i samarbeid med ledelsen på skolen, samt en rekke eldre instruktører som tidligere har deltatt på en revy. I fjor ble nye sommerlyst skole ferdigbygd, og elevene har dermed flyttet over til den nye skolen. Med seg tar de med den tradisjonsrike revyen, dette byr på nye utfordringer for revyen. Dette mener vi har blitt håndtert på en lite heldig måte av den nye ledelsen på skolen.

Da tidligere rektor ved skolen Rolf-Øistein Barmann Jensen gikk av i månedsskiftet desember-januar, ble fagleder Kirsten Simonsen innsatt som midlertidig rektor. Etter dette har Maria Holst tatt over som ny rektor, flere endringer og bestemmelser som omhandler revyen er gjort på kort tid.

Ledelsen har bestemt at forestillingen skal avholdes i amfiet på skolen, ikke i gymsalen slik som det var planlagt og tilrettelagt for. Det foreligger planer og tegninger for at revyen skal kunne gjennomføres i gymsalen, med alt fra konseptgang til bandets plasseringer. Skolen begrunner dette med at revyen vil gjøre unødvendig slitasje på gymsalen, samt at kulturuka som avholdes samtidig for elever som ikke velger å delta på revyen skal kunne bruke gymsalen til aktiviteter.

Revyen kommer så absolutt ikke til å gjøre slitasje på gymsalen! Gymsalen er nemlig spesialdesignet for at det skal kunne avholdes revy der. Tidligere år har revyen lagt ut beskyttende gulvbelegg for å unngå slitasje i gulvet. I tillegg er det satt opp store nok strømuttak som en revy trenger, gymsalen ble tegnet slik at nødvendig teknisk utstyr skal kunne henge fra taket og vi har fått utdelt egne lagerrom der inne som er forbeholdt utstyr eid av revyen.

Ulempene ved å benytte seg av amfiet er at det er mindre kapasitet til tilskuere og de må sitte i en trapp og ikke på stoler. De blir i tillegg sittende med publikum rett foran foten sin, så en behagelig sittestillinga kan ikke forventes med dette oppsettet. Dette mener vi blir for useriøst, det er et stort skritt bakover for Polarshow. I tillegg blir ikke forestillingen avholdt på en scene, men på et gulv. Noe som har skilt ut polarshow fra de andre skolerevyene har vært deres ikoniske halvsirkelformede store scene, dette blir dessverre ikke mulig med den nye løsningen som ledelsen på skolen har bestemt. Det blir også en stor utfordring å skulle gjøre rommet lystett.

Den andre store endringen som er gjort er at kommunens tekniske avdeling, Audiator, har fått tillatelse til å levere og sette opp alt av teknisk utstyr. Et av kjennetegnene til Polarshow har vært at revyen har blitt satt opp av kun elever og instruktører, ikke av noen andre. Dette vil gjøre at en stor del av revyens medlemmer vil gå arbeidsledige gjennom hele påska, ettersom at det er Audiator som vil sette opp alt av teknisk. Det har i gjennomsnitt vært rundt 180 elever som har deltatt på revyen. Det er den store sosiale begivenheten på skolen og elever møter opp på skolen hver dag i to uker for å jobbe sammen for å skape en fantastisk forestilling, samt bli kjent med nye mennesker og være sosiale. Vi mener på grunnlag av dette at det er utrolig dårlig gjort av skolen å bestemme at elevene ikke skal få jobbe selv, dette ødelegger noe av sjelen i revyen.

Vi har hørt fra ledelsen i revyen at det er kommet inn flere tilbud på teknisk. Revyen ønsket det ene tilbudet, skoleledelsen ønsket det andre. Skoleledelsen valgte å ta full kontroll over teknisk og nektet revyen å velge leverandør. Audiator har flere representanter, en av dem sa noe som vakte irritasjon hos oss; Den andre leverandøren er ikke sertifisert til å utføre det han tilbyr. Audiator er et kommunalt tiltak som tar ungdommen inn i kulturlivet, det er ungdom på samme alder som deltakerne av årets revy som er med i Audiator, så at denne leverandøren er sertifisert er litt vanskelig å forestille seg. Hvilke sertifikater den andre leverandøren krever er ikke sagt, men vi vet at den andre leverandøren er langt mer erfaren enn Audiator på alle punkter. Leverandøren tilbyr ikke bare utstyr av høyere kvalitet, han leverer det billigere, bistår med all teknisk kompetanse han huser og han lar elevene delta på rigging.

Vi mener at skolen ikke har gitt elevene den samme muligheten til å få nyttig erfaring som vi fikk da vi var elever på Sommerlyst. Skolen har gjort alle disse avgjørelsene uten å ha hørt på elevenes meninger og innspill, likevel skriver skolen på sine nettsider at disse bestemmelsene er gjort i enighet mellom revyen og skoleledelsen. Vi tror at du kan spørre en hvilken som helst deltager på Polarshow om de er enige i disse avgjørelsene og fått samme svar fra alle, nemlig nei! Det skjærer i våre revyhjerter når vi hører at vår favorittrevy har mistet sin identitet som en revy laget av elevene, samtidig som vi føler medfølelse for de mange elevene som har gledet seg til Polarshow lenge, men likevel har blitt undertrykt av skolen. Hver gang lederne for revyen har prøvd å åpne for en diskusjon om disse avgjørelsene, har skolen ignorert deres meninger, og truet med å avlyse årets revy. Er dette riktig innstilling fra skolen sin side? Vi håper at dette innlegget vekker frem følelser hos folk, skolerevyene er tross alt en sterk del av kulturlivet i Tromsø.

Selv om mange gale avgjørelser er gjort, vet vi likevel at elevene vil gjøre det beste ut av det og levere en kanonbra revy med masse god humor og underholdning. Derfor vil vi anbefale på det sterkeste å ta en tur innom nye sommerlyst å se forestillingen! Vel møtt!

Skrevet av: Espen Helnes, Bjørn Eilert Windfeldt og Sigbjørn Lægdene Stenvaag – tidligere deltagere på Polarshow

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse